2020 Çiftçi Sigortası Primi Ne Kadar? Emeklilik Süresi Kaç Yıl?

2020 Çiftçi Sigortası Primi Ne Kadar? Emeklilik Süresi Kaç Yıl?

Çiftçi sigortası nedir? Çiftçi sigortasına kimler başvuru yapabilir? Çiftçi sigortası emeklilik maaşları. Çiftçi sigortası ile kaç yılda emekli olunur? Tarım emeklisi olmak için belirlenen süre ve yaş durumu. Çiftçi sigorta prim ödenmezse ne olur? Gibi konulara açıklık getirdik.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:41
2020 Çiftçi Sigortası Primi Ne Kadar? Emeklilik Süresi Kaç Yıl?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiftçi sigortası primi BAĞKUR’ a geçmiş borcu bulunmayan ve prim ödemelerini düzenli yapanlar için indirimli olacak şekilde en düşük aylık prim 781,36 TL olarak belirlenmiştir. Geçmiş döneme ait borç olması durumunda veya prim ödemelerinin düzenli gerçekleşmemesi durumunda en düşük aylık prim 913,80 TL olarak belirlenmiştir. Düzenli ödeme yapan ve geçmiş borcu bulunmayan çiftçi sigortası devletten destek alabilir.

Çiftçi Sigortası Nedir?

Çiftçi sigortası emekliliğini çalışarak tamamlamanın dışında isteğe bağlı SSK ve BAĞKUR üzerinden prim ödeyerek yapılan bir durumdur. Belli şartlar sağlandığında çiftçi sigortası yapılmış olur. Ülkemizde çeşitli şekillerde prim ödeyerek emekli olabilme durumu bulunmaktadır. Bunlardan biri olan diğer adıyla tarım sigortası devlet desteği ile sağlanabilir. 4A üzerinden isteğe bağlı olarak yapılır. Ülkemizde 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu emeklilik türü ile emekli olmak isteyenler her yıl asgari ücretin brüt miktarı kadar prim ödemesi yapmak zorundadır.

Çiftçi Sigortasına Kimler Başvuru Yapabilir?

Çiftçi sigortası için başvuru yapacaklar öncelikle 4A kapsamında her sene belirlenen asgari ücretin brüt miktarını ödemesi gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Bu durumda kimlerin başvuru yapabileceği şu şekilde sıralanabilir;

  • Tarım işçisi olarak süreksiz yani mevsimlik çalışan işçiler
  • İlçe tarım, ziraat odası, kooperatif gibi kuruluşlarda kayıt durumu önemli değildir
  • Sigortalı olmamak
  • İsteğe bağlı farklı tür sigortalı olmamak
  • Şirket ortaklığı ya da esnaf durumu olmaması
  • 18 yaşını doldurmuş olmak ve 65 yaşını geçmemek

Çiftçi Sigortası Emeklilik Maaşları

Tarım sigortası ile emekli olanların maaşları bir SGK emeklisinden daha düşüktür. Asgari ücretin brüt miktarına göre düzenli şekilde çiftçi sigortası ödemelerini yapan bir vatandaş yaklaşık olarak 1000 – 11000 TL arası maaş alacaktır. Bu durum kişinin diğer sigorta türlerinden primi var ise değişmektedir. Daha öncesinde farklı türlerden ödenen primler ile tarım emeklisi maaşları yükselebilmektedir.

Çiftçi Sigortası İle Kaç Yılda Emekli Olunur?

Tarım işçisi emekli olmak için SSK kapsamında emeklilik şartlarını yerine getiriyor olması gerekir. Normal emeklilikte 7200 günü doldurmak gerekir bu süre 20 yıl kadardır. Yaştan dolayı bu emeklilik 5400 gün yani 15 yılda tamamlanması gerekir. Çiftçi sigortası ile emekli olmak için SGK tescil tarihlerine göre olmaktadır. Sigorta başlangıç günlerine göre bu emeklilik türü değişebilmektedir. 3600 gün ve 15 yıllık süre tamamlandığı zaman yaşa bağlı olarak emekli olunabilir.

Tarım Emeklisi Olmak için Belirlenen Süre ve Yaş Durumu

Çiftçi emeklisi olacak olanlar için 3600 gün yani yaklaşık 15 yıl sigortalı olması durumu söz konusudur. Bu durum yaşla birlikte değişmektedir. Sigortalılık durumları ve yaşları aşağıdaki gibi olanlar çiftçi emeklisi olabilir;

  • Prim ödemeleri 2002-2005 tarihleri arası tamamlanırsa 56 yaşında
  • Prim ödemeleri 2005-2008 tarihleri arası tamamlanırsa 57 yaşında
  • Prim ödemeleri 2008-2011 tarihleri arası tamamlanırsa 58 yaşında
  • Prim ödemeleri 2011-2014 tarihleri arası tamamlanırsa 59 yaşında
  • Prim ödemeleri 2014 ve sonrasında tamamlanacak olanlar 60 yaşında emekli olurlar.

Çiftçi Sigorta Prim Ödenmezse Ne Olur?

Çiftçi prim ödemelerini gerçekleştirmezse gecikme faizi ve gecikme zammı ile ödeme yapmak zorunda olur. Çiftçi sigortası ödemeleri gerçekleşmediği zaman hizmet iptal olmaz. Borç durumu 2 aydan daha fazla zamandır ödenmez ise sağlık hizmetlerinden yararlanılmaz. Çiftçi farklı şekilde emeklilik için tarım sigortasını iptal etmek zorundadır. İptal yapmadığı süreç içerisinde çiftçi sigorta ödemesi borçları faiziyle birlikte katlanarak birikmeye devam eder. Bu durumda sağlıktan da yararlanılamaz olduğu için ya başka bir sigortalılık durumu ya da çiftçi sigortası ödemesinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP