DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
900 Günde Emekli Olmak Artık Mümkün Hazırlıklar Tamamlandı
  • Finans 365
  • Gündem
  • 900 Günde Emekli Olmak Artık Mümkün Hazırlıklar Tamamlandı

900 Günde Emekli Olmak Artık Mümkün Hazırlıklar Tamamlandı

Emekli olmak isteyen vatandaşlar için her gün yeni bir çalışma gündem konusu oluyor. Prim gün sayılarında yapılan düzenlemeden sonra şimdi de yıpranma payı için çalışmalara hız verildi. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:10
900 Günde Emekli Olmak Artık Mümkün Hazırlıklar Tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kapsamı dar olan yıpranma payı seçeneğinin kapsamı son çalışmalarla beraber genişletildi. 18 meslek grubundan sonra 27 meslek grubuna daha bu haktan yararlanma fırsatı sunuldu.

Süreler Meslek Gruplarına Göre Farklılık Gösterecek

Meslek içinde tehlikeyle karşı karşıya olan vatandaşlar daha hızlı şekilde emekli olabilecek. Mevzuata göre prim gün sayısı ve yaş şartları emekliliği belirliyor. Yapılan çalışma ile bu parametrelere özel durumlar da eklendi. Bu özel durumlar neticesinde kişiler 180 güne kadar erken emekli olma fırsatı ya da ek primlerle erken emekli olma fırsatı getirildi. Yılda 60, 90, 180 gün olacak şekilde belirlenen bu günlere göre kişiler 8 yıl erken emekli olabilecek. Kişinin prim gün sayısında eksik yoksa ve sigortalı çalışma süreleri tamamsa verilmesi planlanan ek primlerle maksimum 3 sene erken emekli olabilecek.

90 günlük prim hakkı verilen meslek grupları, cıva üretim işi, demir çelik fabrikası, asit üretimi yapan fabrikalar, sahil güvenlik komutanlığı, radyoaktif işler, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet, Polis ve MİT çalışanları, Ceza İnfaz Kurumu çalışanları, basın ve gazetecilik olarak belirlendi. 60 gün prim alacak meslek grupları ise alüminyumfabrikaları, döküm fabrikaları, çimento fabrikaları, cam fabrika ve atölyeleri, termik santraller, ihtiyat pilotları KOK fabrikaları olarak düzenlendi. Kapsamlı hali ise yakın zamanda paylaşılacak. Miktar belirlenirken insan bedeninin yıpranma ölçütü baz alındı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP