DOLAR

32,5895

0.34%
EURO

34,8495

0.32%
ALTIN(gr)

2.499,73

0,63%
BİST 100

%
ABD ile Çİn Arasındaki Ticaret Savaşına 90 Günlük Ara Dolar Kurunu Nasıl Etkiler?
  • Finans 365
  • Finans
  • ABD ile Çİn Arasındaki Ticaret Savaşına 90 Günlük Ara Dolar Kurunu Nasıl Etkiler?

ABD ile Çİn Arasındaki Ticaret Savaşına 90 Günlük Ara Dolar Kurunu Nasıl Etkiler?

ABD ile Çin arasında G-20 zirvesinde 90 günlük gümrük vergisi kararı alındı. Peki bu karar dolar kurunu nasıl etkiler? Dolar kuru TK karşısında düşmeye devam eder mi? Dolar Kuru 2018 yılı sonunda ve 2019 yılı başında ne seviyede olur? Finans365.com olarak değerlendiriyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:59
ABD ile Çİn Arasındaki Ticaret Savaşına 90 Günlük Ara Dolar Kurunu Nasıl Etkiler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arjantin’de gerçekleştirilen G-20 zirvesinin önemli bir kısmını ekonomi alanında gerçekleştirilen görüşmeler ile tamamlandı. Ticaret savaşlarının yaşandığı böyle bir dönemde gerçekleştirilen zirve para piyasaları tarafından yakından takip edildi.

Ticaret savaşlarının önemli iki aktörü olan ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim için ise çok önemli bir adım atıldı. İki ülke başkanı G-20 zirvesinde ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Peki iki ülke lideri tarafından gerçekleştirilen bu görüşmeler ve alınan kararlar dolar kurunu nasıl etkileyecek?

ÇİN İLE ABD’NİN TİCARET SAVAŞINA 90 GÜNLÜK ATEŞKES

Arjantin’de gerçekleştirilen G-20 zirvesi kapsamında liderlerin gerçekleştirdiği ikili görüşmeler, küresel ekonomi adına önemli gelişmelere neden oldu. Bu çerçevede ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping para piyasalarının oldukça yakından takip ettiği bir görüşme gerçekleştirdiler.

Ticaret savaşlarında kutup olan iki ülkenin gerçekleştirilen görüşmelerde 90 günlük gümrük vergisi almama kararı konusunda mutabık kaldıkları öğrenildi. İki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda uzlaşma çıkmasının ise ekonomiye olan etkileri incelenmeye başlandı.

Çin İle ABD Arasındaki Ekonomi Anlaşması

Beyaz Saray konuya ilişkin yazılı bir açıklamada bulunurken alınan kararlara dair şu bildiriyi yayımladı. ABD ile Çin, 90 gün boyunca bir anlaşmaya varabilmek amacıyla yeni ticaret müzakerelerinde bulunacak ve bu süre içinde iki ülke de karşılıklı olarak herhangi bir yeni gümrük vergisi getirmeyecek.

Daha önce 1 Ocak 2019’da 200 milyar dolar değerindeki ürün için yüzde 25’e artırılacağı duyurulan gümrük vergisi oranında yüzde 10’da kalması konusunda anlaşma sağlandı. Ancak bu madde için eğer 3 aylık müzakere sürecinin sonunda bir anlaşmaya varılamazsa yüzde 10’luk tarifenin yüzde 25’e yükseltileceği uyarısı yapıldı. Çin’in ABD’den hemen tarım ürünleri ihraç etmeye başlayacağına işaret edilen açıklamada, Çin’in ayrıca kayda değer bir miktarda enerji, endüstri ve diğer alanlarda üretilen ürünlerden alarak iki ülke arasındaki “ticaret dengesizliğinin” azaltılmasına katkı yapacağı belirtildi.

DOLAR/TL İLİŞKİSİNİ NASIL ETKİLEYECEK?

Dolar, Türk Lirası karşısında geçtiğimiz hafta içinde son dört ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Petrol fiyatları, olumlu iç politika ve ekonomi alanında atılmış önemli adımların kur değerinin düşmesinde önemli etkisi olduğu açıklanmıştı. Dolar kurunun geleceğinin ise G-20 zirvesinde ki ABD Çin görüşmesine bağlı olarak değişebileceği aktarılmıştı.

Dolar Kurunun Son Bir Haftalık Değişim Tablosu

ABD ile Çin arasında 90 günlük anlaşmasının dolar kurunda olumlu bir hava esmesine neden olacağı öngörülüyor. Halen 5.20 TL bandında olan dolar kuru zirve öncesi ise en düşük 5.15 TL bandını görmüş ama 5.22 TL bandında kalmıştı.

En Önemli Ekonomi ve Fİnans Haberlerinden, Finans Analizlerinden sürekli haberdar olmak için bizleri takip edin.

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com ÖZEL Haber

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP