DOLAR

32,5271

0.22%
EURO

34,7698

0.09%
ALTIN(gr)

2.488,47

1,08%
BİST 100

%
Anne Baba Çocuğundan Ölüm Aylığı Alabiliyor mu?

Anne Baba Çocuğundan Ölüm Aylığı Alabiliyor mu?

Ölen sigortalı çalışanın anne ve babası kalan emekli aylığını alabilir mi? Vefat eden sigortalının ebeveyni maaş alabiliyor mu? Şartlar neleri içeriyor? İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:26
Anne Baba Çocuğundan Ölüm Aylığı Alabiliyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ölüm Aylığı Nasıl Alınır?

Ölüm aylığı; sigortalı olan, ölen kişinin ailesini korumak için çocuklarına, eşine ve anne babasına bağlanan aylıktır. Vefat eden sigortalının anne veya babasına aylık bağlanabilmesi için birtakım şartlar vardır.

Anne veya baba 65 yaşın altında ise, ölen sigortalının hak sahibi eş ve çocuklarından geriye artan hisse olmak zorundadır.

Ayrıca anne veya babanın her türlü kazançtan elde etmiş oldukları gelirler asgari ücretin net tutarından az olmak zorundadır.

Anne veya babaya, ölen çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekir.

Anne veya baba 65 yaşın üstünde ise, ölen sigortalının eş ve çocuklarından geriye artan pay oranına bakılmaz, artan pay olmasa bile ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Başvurular SGK il merkez müdürlüklerine yapılmaktadır. Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının, her türlü borçlanma süresi dışında en az 5 yıl sigortalı olması, en az 900 gün uzun sigorta kollarına prim bildirilmiş olması gerekmektedir. Gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıkları, ölüm tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanır. Hak sahibi olma şartı ölüm tarihinden sonra kazanılırsa, bu şartın kazanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılır. Maaşlar hak sahiplerine, devamlı ve aylık olarak ödenir. Hak sahibinin vefatında kesilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP