DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Annelere Müjdeli Haber! 1470 Lira Üzeri Maddi Yardım

Annelere Müjdeli Haber! 1470 Lira Üzeri Maddi Yardım

Korona virüsü belasının ağır ekonomik tahribatlar verdiği bugünlerde kadın ve anneleri sevindiren haber geldi. 441 TL olan maddi yardım 1471 TL'ye yükseltildi. Destek parası da 304 TL'den 1055 liraya çıkarıldı. İşte ayrıntılar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:05
Annelere Müjdeli Haber! 1470 Lira Üzeri Maddi Yardım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kreş yardımı almak isteyen bireyler 2020 yılı itibariyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen şartları karşılayan bireyler olmalıdır. Çalışan annelerin iş hayatlarına sorunsuz devam edebilmesi ve istihdam gücünün korunması adına atılmış olan bu adım kapsamında çalışan annelere çocuklarını çalıştıkları süre zarfında kreşlere güvenle bırakabilmeleri için kreş yardımı parası ödenmektedir. 2020 yılı öncesinde de kreş yardımı parası verilmekteydi fakat bu para işverenler tarafından vergiden düşülmekteydi. Yapılan düzenlemeyle birlikte %15 civarında olan vergi payı bu konuda %50 olarak belirlenmiştir.

Kreş Yardımı Nedir?

Kreş yardımı parası çocuk sahibi olan ve aynı zamanda çalışmakta olan annelere bakanlık tarafından verilmekte olan para yardımıdır. Bu para çocuk sahibi kadınların işe gittikleri zaman zarfında çocuklarını bakım için kreşe bırakabilmelerini sağlamak adına verilmektedir. Bu sayede kadınların çalışma hayatındaki yerleri sekmeye uğramayacak ve kadın çalışan istihdamı sorunsuz şekilde sağlanabilecektir. Bu anlamda atılan adımlar kapsamındaki çalışmalar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İŞKUR ile birlikte senkronize şekilde yürütülmektedir. Kreş yardımı parasının verilmesi için annenin sigortalı bir işte çalışıyor olması aranan ilk şarttır. Bu adımın tamamlanmış olmasının ardından ailenin toplam geliri, annenin eşinin hayatta olup olmadığı veya çalışan annenin eşinden ayrılmış olup olmaması gibi durumlar bakanlık tarafından araştırılıp değerlendirilerek başvuru sonucu belirlenir ve bireye bildirilir.

Kreş Yardımı Kimlere Verilir?

Kreş yardımı alabilecek kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen kreş yardımı parası alabilecek kişilerin sahip olması gereken şartlar kapsamında düzenlenerek yayınlanmıştır. Bu bağlamda belirlenen kreş yardım miktarını alabilecek kişiler ve sahip olmaları gereken şartlar şunlardır:

  • Çocuk sahibi ve İŞKUR bünyesinde sigortalı bir işte çalışan anneler bu yardımdan yararlanabilmektedir.
  • Çalışan annenin sigorta primleri tam 30 gün düzeninde yatmalıdır.
  • Kreş desteği çocuğun bırakılacağı anlaşmalı kreşlerin vergi giderlerinden düşülecektir.
  • Ailenin toplam geliri belirlenen tutarın altında olmalıdır.
  • Çalışan annenin eşinin çalışma şartları belirleyici bir etkendir.
  • Ödemeler çalışan annenin işvereni tarafından direkt olarak ilgili kreşe yapılır.

Çalışan annelerden çocukları için kreş yardımı almak isteyen bireylerin bu şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra başlayacak olan değerlendirme sürecinin sonunda kreş yardımı almaya hak kazanan bireylere bakanlık tarafından bilgilendirme yapılmaktadır. Bireyler bu işlemin sorgusunu e-devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

2020 Kreş Yardımı Ne Kadar?

Kreş yardımı miktarı 2020 yılı itibari ile bakanlık tarafından yeniden belirlenmiştir. Önceki yıllarda brüt asgari ücretin %15’lik dilimi olarak belirlenen yardım miktarı 2020 yılı itibariyle brüt asgari ücretin %40’lık dilimi olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda artan oran ve asgari ücret miktarıyla yapılan zam toplamda %400’dür. 2019 yılında 441 TL olarak belirlenen kreş yardımı tutarı 2020 yılı itibari ile 1471 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak kadınların çalışma hayatına kazandırılması için atılan adımlardan bir tanesi de çalışan kadınlara ilk ay için verilen 304 TL’lik destek parası 2020 yılı itibari ile 1055 TL olarak belirlenmiş ve bu anlamda kadın çalışan istihdamının güçlendirilmesi sağlanmıştır.

Kreş Yardımı Başvuru Şartları ve Gerekli Belgeler

Kreş yardımı başvurusu için gerekli olan şartlar ve belgeler bakanlık tarafından verilecek olan kreş yardımı nın gerçekten ihtiyacı olan bireylere ulaştırılması için oluşturulmuş şartları kapsamaktadır. Buna göre kreş yardımı alabilecek kişiler ve başvuru sırasında istenen belgeler şunlardır:

  • Adına başvuru yapılacak çocuğun 5 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir.
  • Başvuruların çalışılan kuruma yapılması gerekir.
  • İşyeri tarafından verilecek olan SGK belgesinin başvuruda yer alması gerekir.

Bu şartlara sahip bireyler başvuruda bulunmak için şu belgeleri kuruma teslim etmelidir:

  • Çocuğun kimlik belgesinin fotokopisi
  • Kreşten alınacak ıslak imzalı belge
  • Kreşin aylık ödemesi için kesilen fatura örneği

Finans365.com / Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP