DOLAR

32,5911

0.35%
EURO

34,8656

0.35%
ALTIN(gr)

2.504,27

0,81%
BİST 100

%
Banka Hesabındaki Paralara El Konulur mu? Devlet Müdahalesi Olur mu 2021?
  • Finans 365
  • Finans
  • Banka Hesabındaki Paralara El Konulur mu? Devlet Müdahalesi Olur mu 2021?

Banka Hesabındaki Paralara El Konulur mu? Devlet Müdahalesi Olur mu 2021?

Ekonomik sıkıntıların ve korona tehdidinin zirve yaptığı günümüzde whatsapp mesajlarında ve sosyal medya platformları üzerinde bazı paylaşımlar dolaşıyor. Özetle paylaşımlarda bankadaki paralara el konulabileceği paraların bankada değilde nakit şekilde evde tutulması gerektiği gibi ifadeler kullanılıyor. Peki bankadaki paralara el konulabilir mi? Bu sorunun cevabını araştırdık.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:00
Banka Hesabındaki Paralara El Konulur mu? Devlet Müdahalesi Olur mu 2021?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Zor dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde vatandaşlar aşırı tedirgin durumdalar. Kimileri evlerine gıda stoğu yaparken kimileri ise bankadaki paralarını çekip evde saklama telaşında. Ortalıkta dolaşan söylenti ve bilgi kirliliğine açıklık getirmek gerekiyor.

Geçmişte Yaşanmış Örnekler Var

Türkiye’de paralara el konulması durumu pek görülen bir durum değil. Dünyada bazı darbelerden, ekonomik kriz dönemlerinden sonra bankalardaki paralara el koyulduğu oldu.

Bankaların yasal olarak bir talep olmadığı veya güvenlik ile ilgili bir sıkıntı olmadığı sürece paralara el koyma yetkisi yok, bunu açık bir şekilde kendi sözleşmelerinde de belirtiyorlar.

Ancak darbe, ekonomik kriz gibi dönemlerde bankalardaki paralara bazı yeni gelen hükümetler güvenlik nedeniyle tüm bankaların el koymasını isteyebiliyorlar ve uzun süre boyunca bu paralar bankalardan çekilemeyebiliyor. Ya da kısıtlama getirilebiliyor. Yunanistan örneğinde olduğu gibi. Günlük 50 euro üzeri para çekimi Yunanistan’da bir dönem yasaklanmıştı.

Bankaların paralara el koyması durumunun arkasında yine yeni gelen devlet başkanları oluyor ve bunların asıl amacı genelde vatandaşları mağdur etmek değil, geçmişte yaşanan yolsuzluk gibi konuları araştırmak ve para kaçırılmasını engellemek için verilen el koyma kararı olarak kayıtlara geçiriliyor.

Yoksa bir bankanın istediği zaman güvenlik sorunu olmadığı sürece sizin hesabınıza el koyma yetkisi bulunmuyor.

Sosyal medyada ve whatsapp’da birçok asılsız paylaşımlar dolaşıyor. Bu paylaşımlar şu dönemde halkımızı panik havasına sokma amacı taşımaktadır. İtibar edilmemelidir.

Devletimizin ekonomik gücü şu an için birçok ülkeye nazaran sağlam durumda. Ekonomi uzmanları halkımızın bankadaki paraları konusunda endişe duymamaları ve tüm paraların devlet garantisi altında olduğu yönde görüş beyan ediyorlar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP