DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Aidatsız Kredi Kartı Çıkarmayan Bankalar Bu Cezayı Ödeyecek! 6 Milyon Lira Ceza Uygulanacak
  • Finans 365
  • Finans
  • Aidatsız Kredi Kartı Çıkarmayan Bankalar Bu Cezayı Ödeyecek! 6 Milyon Lira Ceza Uygulanacak

Aidatsız Kredi Kartı Çıkarmayan Bankalar Bu Cezayı Ödeyecek! 6 Milyon Lira Ceza Uygulanacak

Tüketici Kanunu'na aykırılıklara verilen ceza miktarlarında düzenleme yapıldı. Bu kapsamda yapılan değişikliklerle birlikte ceza miktarlarına yüzde 14,47 oranında zam uygulandı. Artık aidatsız kredi kartı çıkartmayan bankalar 6 milyon 908 bin 644 lira ceza ödeyecekken, aldatıcı ticari reklam ve ilanları yayınlayan televizyon kanalları 276 bin 345 lira ceza ödeyecek. Yapılan değişikliklerin detaylarını haberimizde paylaşıyoruz...

ABONE OL
30 Mart 2022 14:05
Aidatsız Kredi Kartı Çıkarmayan Bankalar Bu Cezayı Ödeyecek! 6 Milyon Lira Ceza Uygulanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi kartı aidatlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Aidatsız kredi kartı çıkartmayan bankalara verilen ceza miktarlarında yüzde 14,47 oranında arttırıldı. Bu kapsamda aidatsız kredi kartı çıkartmayan bankalar 6 milyon 908 bin 644 lira ödeyecek.

Aidatsız Kredi Kartı Çıkaran Bankalara Ceza

Tüketici Kanunu’na aykırılıklara verilen ceza miktarları yüzde 14,47 oranında yükseltildi. Bununla birlikte aidatsız kredi kartı çıkartmayan bankalar 6 milyon 908 bin 644 lira ceza ödeyecekken, aldatıcı ticari reklam ve ilanları yayınlayan televizyon kanalları 276 bin 345 lira ceza ödeyecek.

Yapılan düzenlemeye göre, aldatıcı reklamları kısa mesajla gerçekleştirenlere verilecek ceza ise 34 bin 542 liraya yükseldi. Ayrıca 36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına yeni para cezası 27 bin 633 lira olarak belirtildi.

Yüzde 14,47 Arttı

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz’ın konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamasında, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezalarının yeniden düzenlemeye gidildiğini belirtti. Yılmaz, bu kapsamda yapılan düzenlemede yüzde 14,47 oranında arttırılarak uygulanmaya başlandığını belirtti.

Tüketici Hakem Heyetlerinin bağlayıcı karar üst sınırlarının değiştiğini belirten Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, ilçe hakem heyetlerine başvuru üst sınırının 4 bin 570 lira, il hakem heyetlerine başvuruda ise 6 bin 860 lira olarak değişiklik yapıldığını kaydetti.

Yapılan değişikliklerle uygulanacak cezalara ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, 6502 Sayılı Tüketici Kanunu’nda tüketicinin bilgilendirilmesinin esas olduğunu vurguladı.

kredi kartı

kredi kartı

Hayat Sigortasını Zorunlu Yapanlara 274 Lira Ceza

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz cezalara ilişkin yapmış olduğu açıklamasında; “Mal ve hizmet satış sözleşmelerinde tüketicinin hakları konusunda bilgilendirilmemesi, tanıtma ve kullanma kılavuzunu vermeden yapılan satışlar, mal satışından sebepsiz kaçınma, taksitli satışlarda tüketicinin cayma hakkı konusunda bilgilendirilmemesi, fiyat etiketinin konulmaması, kredi ve konut finansmanı sözleşmesi öncesi bilgi formunun verilmemesi, erken ödemelerde faiz ve komisyon ücretlerinin düşürülmemesi, hayat sigortasının zorunlu yapılması durumunda 274 lira ceza verilecek” ifadelerine yer verdi.

Cayma Hakkında Bilgilendirilmemeye 380 Lira Ceza

Cezalara yönelik açıklamada bulunan Sıtkı Yılmaz, tüketicinin kredi kullanırken cayma hakkı konusunda bilgilendirilmemesi, iş yeri dışında yapılan kapıdan satışlarda sözleşme tarihinin tüketici tarafından yazdırılmaması, faiz oranlarının tek taraflı keyfi olarak değiştirilmesi, erken ödeme kurallarına bankanın uymaması, tüketicinin rızasına rağmen sigorta yapılması, kredi hesaplarından masraf alınması, hesapların rızası dışında açılması, devre tatil amaçlı taşınmazların geç teslim edilmesi durumunda da cezaların bin 380 liraya yükseltildiğini de aktardı.

Aidatsız Kredi Kartı Çıkaranlara 6 Milyon Lira Ceza

Yeni dönem cezalara ilişkin açıklamasında Yılmaz, ön ödemeli konutların 36 ay içinde teslim edilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayarak, konutların teslim edilmemesi durumunda 27 bin 633 lira cezası olduğunu kaydetti.

Ayrıca Yılmaz, tüketicinin talep etmesine karşın aidatsız kredi kartı vermeyen bankalara yapılan bir aylık uyarıdan sonra durumun devam etmesi halinde 6 milyon 908 bin 644 lira para cezası verileceğini ifade etti.

Ticari Reklam ve İlanlara da Ceza

Ticari reklam ve ilanlarla ilgili de açıklamada bulunan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz; “Bu tür reklam ve ilanlar yerel düzeyde yayın yapan kanal aracılığıyla yapılmışsa 13 bin 816 lira, ülke genelinde yayın yapan televizyonlar aracılığıyla yapılmışsa 276 bin 345 bin lira ceza ödeyecek. Bu olay süreli yayın aracılığıyla gerçekleşmiş ise yerelde 6 bin 907 lira genelde ise 138 bin 172 lira cezası var” ifadelerine yer verdi.

10 Katı Ceza

Sıtkı Yılmaz, aldatıcı reklamlar yerel düzeyde yayın yapan radyo aracılığı ile yayınlanmış ise ceza miktarı 6 bin 907 lira, ülke düzeyinde yayın yapan radyoda ya da internette yayınlanmışsa 69 bin 86 lira, kısa mesajla gerçekleşmişse 34 bin bin 542 lira olarak uygulanacak.

Bunun dışında Yılmaz, idari işleme konu edilmiş reklamların yıl içinde tekrarı durumunda ise 10 katı ceza verileceğini aktardı.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP