DOLAR

32,4099

0.21%
EURO

35,0922

-0.12%
ALTIN(gr)

2.320,59

0,05%
BİST 100

%
Çiftçilere Mazot Desteği (Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır?)

Çiftçilere Mazot Desteği (Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır?)

Çiftçiler için devletin sunduğu mazot desteği başvurusu nasıl alınır, şartları nelerdir? Mazot desteği alabilmek için yapmanız gerekenler yazımızda.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
Çiftçilere Mazot Desteği (Şartları Nelerdir, Nasıl Alınır?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiftçiler için mazot yakıtı katkısı çiftçilerin yararlanmak istediği yardımların başında gelmektedir. Bu yardımın detayları için yazımızı okumaya devam edin.

Çiftçiler için Mazot Desteği Nedir?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın belirttiği üzere, çiftçilerin kullanmakta olduğu mazotun yarı maliyetinin ödenmeye başlayacağı müjdesini çiftçilere vererek, resmi olarak mazot desteği’ni başlatmış bulundu. Ülkemizde Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı üretime geçilmesi ile, havza bazlı üretimin desteklenmesinin yanı sıra, bununla bağlantılı olarak mazot müjdesi de çiftçilere verildi.

Çiftçiler için Mazot Desteği Almak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bahsedilen çiftçi mazot desteği nasıl alınır, almak için ne yapmak gerekir?

Başbakan Binali Yıldırım, Tarım Bakanlığı ile yapmış oldukları bu çalışmanın ilk ve en önemli şartının doğru alanda üretim yapmak olduğunu özelikle belirtti. Milli Tarım Projesi’nde de kendini belirgin şekilde hissettiren ‘doğru alan’ kavramının altı böylece bir kez daha çizilmiş oldu. Dorğru alan kavramına örnek verecek olursak; mercimek üretimine uygun olmayan bir arazide mercimek yetiştirmek isteyen bir çiftçi bu mazot desteği kampanyasından kesinlikle ‘doğru alan’ şartına uymadığı gerekçesi ile faydalanamayacak. Bununla beraber, mercimek üretimine uygun bir yerde yapılan tarım faaliyetleri, devlet tarafından mazot ve gübre, yem ve benzeri gibi desteklerle sonuna kadar desteklenecek.

Çiftçilerin gübre analiz yem, mazot ve benzeri destekleri alabilmesi için Milli Tarım Projesi’ne başvuruda bulunmuş olmaları gerekmektedir. Yeterlilik şartına sahip olan çiftçiler yazdıkları bir dilekçe ile mazot desteğinden faydalanma şansına sahip olmuş oluyorlar. Yazılan bu dilekçe Tarım İl ve İlçe müdürlüğüne iletilmelidir. İlettikleri dilekçenin onaylanması halinde, başvuruda bulunan çiftçiler çalıştıkları bankaların hesaplarına, mazot desteklerini bağlayabiliyorlar. Bu destekler Ziraat Bankası ile çiftçilere ulaştırılıyor.

Bu destekten faydalanılması için çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olma zorunluluğu vardır. Değilseniz, kayıt olduktan sonra bağlı bulunduğunuz Tarım il ve ilçe müdürlüğüne dilekçe verilmesi yeterlidir. Gübre desteklemesinden çiftçilerin yararlanabilmesi için en az 1 dekar kullanılacak durumda tarım arazisi olması yeter şart olarak görülürken, mazot desteği için herhangi bir sayıda arazi sınırlaması bulunmamaktadır.

Çiftçiler için Mazot Desteği Hakkında

Gelelim bahsedilen bu mazot desteği ne zaman verilecek 2018 sorusunun cevabına. Başkabakan Binali Yıldırım’ın belirttiğine göre, 2018 yılında geçilmiş olan havza bazlı üretim ile birlikte bu destekler de verilmeye başlanacak. 2018 yılında başlayan bu yardımlar da 2023 yılına kadar 150 milyar dolarlık büyük bir bütçe ile üretim yapan çiftçilere yardımda bulunulmaya devam edilecek. Aynı zamanda Binali Yıldırım, bu desteklerin ise belirlenmiş aylarda ve yılın 2 gününde olmak üzere yapılacağının altını çizdi.

Peki, çiftçilerimizi sevindiren bu çiftçiye mazot desteği ne kadar? Bu destek tam olarak mazot harcamasının ne kadarını kapsıyor? Çiftçiye mazot desteği %50 oranla desteklenecek. Yani çiftçilerin aldığı yakıtta yarı yarıya bir indirim uygulanmış olacak. Diyelim ki önceden 200 TL kadar mazot parası ödeyen bir çiftçi var. Artık aynı çiftçi aynı miktar mazotu 100 TL ödeyerek satın alacak, 200 TL ödediği takdirde önceden aldığı yakıtın tam iki katını almış olacak. Bu sayede üretimi yapan çiftçilere üretimlerini yapmaya devam etmeleri için güzel bir motive edici destek sağlanmış olacak.

Devlet tarafından yapılan bu mazot desteği ödemeleri, çiftçilerin hesaplarına direkt olarak yatırılacak olduğundan, destek alan bir çiftçi hesabına giriş yaparak bu desteğinden faydalanabilecek. Böylece devlet, üretimi desteklemiş, teşvik etmiş olarak, üretim faaliyetlerinin son derece artacağını bekliyor.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP