DOLAR

32,3526

0.3%
EURO

35,1325

-0.02%
ALTIN(gr)

2.306,20

1,27%
BİST 100

%
E-Devlet Doğum Parası Sorgulama ve Gerekli Belgeler

E-Devlet Doğum Parası Sorgulama ve Gerekli Belgeler

E-Devlet üzerinden doğum paranızı sorgulamak istiyorsanız izlemeniz gereken adımları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:16
E-Devlet Doğum Parası Sorgulama ve Gerekli Belgeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

E-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın online hizmetleri ile yapılabilmektedir.

Yeni doğum sevinci yaşayan ailelerin bebekleri için ödenen doğum parası, ilgili mercilerin online hizmetlerini kullanarak sorgulanabilmektedir. Doğum yardımı parası alabilmek için bazı şartların halihazırda taşınıyor olması gerekiyor.

Doğum Parası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Doğum yardımı alabilmenin temel şartı bebeğin canlı doğmasıdır. Diğer temel şart ise anne ve babadan en az birinin Türk vatandaşı olması gerekiyor. Her ikisinin Türk vatandaşı olması halinde doğum parası yalnızca anneye veriliyor. Annenin vefat etmiş olma durumunda zorunlu hallerde babaya da doğum parası ödemesi yapılmaktadır.

Doğum parası çalışan ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı kadınların doğum yapmaları halinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın birinci çocuk için 300, ikincisi için 400 ve üçüncüsü için 600 TL olarak her Türk vatandaşı anneye verilmektedir.

Kanun gereği 15 Mayıs 2015 sonrasında doğan bebekler için bu yardımdan faydalanılabiliyor. Ayrıca doğum parası alabilmek için kadının doğum yapmadan önce en az 90 gün çalışmış olması gerekiyor.

Doğum Parası Alabilmek İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Doğum parası almak isteyen aileler gereken şartları yerine getiriyorlar ise; çalıştıkları yerden sevk ya da vizite belgesi ve doktorda gerçekleşen doğumla ilgili doğum raporlarıyla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinde, ilçe ise kaymakamlıklarda kimlik belgeleri ile birlikte doğum yardımı başvuru formu doldurularak başvuruda bulunulabiliyor.

Ardından yapılan başvuru E-Devlet üzerinden ve ilgili sayfadan takip edilebilmektedir.

E-Devlet Üzerinden Yapılacak Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Başvuru yapıldıktan sonra sonuçları takibi E-Devlet kapısı web sitesi ya da mobil uygulamasından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımı sorgulama modülü ile yapılabilmektedir.

E-Devlet kapısı uygulamasına giriş yapabilmek için E-Devlet şifresi sahibi olmak gerekiyor. Eğer E-Devlet şifresi yoksa, şifre almanın tek yolu PTT şubelerine gitmek. PTT şubelerinde cüzi bir ücret ödeyerek alınan şifre ile E-Devlet uygulamasına giriş yapılabilir.

E-Devlet portalında arama çubuğuna ‘doğum yardımı parası’ yazarak ya da ‘kurumlar’ sekmesinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı seçilerek çıkan sayfadaki hizmetlerden ‘Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama’ linki tıklanarak ilgili sayfaya erişilebilir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP