DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Evde Bakım Maaşı ve Şartları (Nasıl Başvurulur, Nasıl Alınır?)

Evde Bakım Maaşı ve Şartları (Nasıl Başvurulur, Nasıl Alınır?)

Evde hasta bakımı için maaş almak istiyorsanız gerekli evrakları, başvuru yöntemlerini ve istenen şartları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:26
Evde Bakım Maaşı ve Şartları (Nasıl Başvurulur, Nasıl Alınır?)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evde bakım içim maaş Aile ve Sosyal Politikalar dahilinde evde hasta olan bir yakınına bakmakta olan kişilere tahsis edilen maaştır. Bu maaşın bağlanabilmesi için hasta kişinin bulunduğu ailede kişi başına düşen milli gelir asgari ücretin 3’te 2’sinden düşük olmalıdır. Evde hasta olduğu söylenen kişinin ağır engeli %50 olmalı ve bu durum raporla kanıtlanmalıdır. Bu konudaki usulsüzlükleri tespit eden devletin maaşı kesme hakkı saklıdır.

Evde Bakım Maaşı Almak Adına Gereken Şartlar

Evde bakım maaşı bağlanması için gereken şartlardan biri gelir hesaplanmasıdır. Bu konuda SGK tarafından kesin hüküm getirilmiştir ve bu kanun dolayısı ile hanede ikamet edenlerin kişi başı milli gelirleri hesaplanır. Bu gelir asgari ücretin 3’te 2’sinden fazla ise evde bakım maaşı bağlanamaz. 2018 yılı itibari ile bu hesaplama yapılacak olunursa asgari ücret 1.603TL’dir bu miktar 3’e bölünüp 2 ile çarpıldığında ortaya çıkan sayı göz önünde bulundurulur. Aile gelir durumu itibari ile şartı karşılıyor olsa bile bakmakta oldukları hasta gerekli şartı karşılamıyor ise yine evde bakım maaşı bağlanmaz.

Kimler Evde Bakıma Muhtaç Hasta Kategorisindedir?

Hasta olan birey, kendi başına hayatını idame ettiremiyorsa, beslenme ve boşaltım gibi temel ihtiyaçlarını başka birinin yardımı olmaksızın karşılayamıyorsa, bireyin doktor raporu ile kanıtlanmış bedensel ya da zihinsel herhangi bir engeli var ve dolayısı ile yaşamı için bir başkasının yardımına muhtaçsa evde bakıma muhtaç hasta kategorisine girer. Bakıma muhtaçlık durumu maddeler ile açıklanırken 23 Ekim 2007 tarihli yönetmelik esaslarına göre şu başlıklar altında inceleme yapılır;

  • Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmek
  • Güvenliğini sağlayabilmek,
  • Hareket edebiliyor olmak,
  • Ev işlerini ve İdaresini yapabiliyor olmak

Hasta birey bu başlıklar altındaki koşulları yerine getiremiyor durumda ise bakıma muhtaç kategorisindedir. Aynı zamanda kişinin engeli varsa bu durum hastaneden alınan sağlık raporu ile belgelenmelidir. Bu rapor 26244 sayılı Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik maddeleri gereğince alınmış olmalıdır.

Kimler Bakıma Muhtaç Hasta Kategorisinde Değildir?

Bazı durumlarda kişiler küçük çocuklar hayatlarını yardım olmadan idame ettiremiyor olduklarından, çocukları bakıma muhtaç hasta kategorisinde varsayıp evde bakım maaşı başvurusu yaparlar. Bu durumda bu kategori zarfında maaş bağlanması mümkün değildir. Devletin sahip olunan çocuklara bakılamadığının tespiti durumlarında uyguladığı farklı yaptırımlar söz konusudur. Bu şekilde yanlış beyanda bulunan kişilere durum tespiti sonucu maaş bağlanmaz ve bağlanan maaş kesilir.

Evde Bakım Maaşı İçin Gerekli Evraklar

Evde bakım maaşı için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Hasta kişinin ve hastaya bakmakla yükümlü kişinin kimlik belgeleri,
  • Engelli raporunun bir fotokopisi,
  • Engelli kişinin varsa öğrenim belgesi,
  • Engelli kişinin varsa vasisi atanması mahkeme kararı,
  • Hasta kişinin ebeveynleri boşanmışsa bunu gösteren bir belge,
  • Evde yaşayanların Tapu Dairesi’nden alınmış mülk sahibi olmadıklarını gösteren belge,
  • Hasta ya da engelli bireyin 2 adet vesikalık fotoğrafı,
  • Evde yaşayan bireylerin adli sicil belgeleri(e-Devletten alınabilir)
  • Evde yaşayanların vergi dairesinden alınmış sicil yoklama belgeleri

Bu belgeler tedarik edilerek, hastaya bakacak olan kişi tarafından Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden evde bakım maaşı başvurusu gerçekleştirilir. Hasta ya da engelli birey başvuru esnasında orada bulunmak durumunda değildir. Başvuruyu takiben yetkililer eve bir ziyaret gerçekleştirir ve koşulların uyumluluğu sonucu hasta bakım maaşı bağlanır.

Evde Bakım Maaşı İçin Yakınlık Şartı Var mıdır?

Evde bakım maaşına başvurmak isteyen vatandaşların bakıma muhtaç olan hasta bireyle kan bağının olması koşulu gerekmektedir. Aynı zamanda hasta kişiye bakacak olan akraba ya da vasi kişiyle aynı evde yaşamak zorundadır. Bunun sebebi hasta kişinin bakım ihtiyaçlarının 24 saat boyunca karşılanması gerektiği durumunun söz konusu olmasıdır. Hasta kişinin ihtiyaçları gün içerisinde 8 saat boyunca karşılanacak şekilde bakmakla yükümlü olan birey tarafından refakat edilmelidir. Hasta bireye bakacak kimsenin olmaması durumunda yakınlarda yaşayan bir akraba tespit edilip rızası dahilinde bakmakla yükümlü olur ve şartlar doğrultusunda bu kişiye maaş bağlanır.

2018 Evde Bakım Maaşı Ne Kadardır?

2018 yılına kadar evde bakım maaşından yararlanan kişi sayısı 800.000’e ulaşmıştır. 1 Ocak 2018 tarihinde 1.068 TL olan evde bakım maaşı temmuz ayında zamlandı ve 1.105 TL olarak hesaplandı. Temmuz 2019 tarihli emekli maaşı miktarının 1.207 TL olması beklenmektedir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP