DOLAR

32,3884

0.21%
EURO

35,0912

-0.03%
ALTIN(gr)

2.325,28

0,26%
BİST 100

%
Genel Sağlık Sigortası (Şifresiz Borç Sorgulaması, Ödemesi)

Genel Sağlık Sigortası (Şifresiz Borç Sorgulaması, Ödemesi)

GSS borç sorgulaması nasıl yapılır, borç ödemesini hangi kanallar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz? Detaylar yazımızda...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:05
Genel Sağlık Sigortası (Şifresiz Borç Sorgulaması, Ödemesi)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GSS bütün TC vatandaşlarını kapsayan sağlıkla ilgili bir harcama durumunda, yararlanılan sigorta türüdür. Çalışan kişilerin sağlık sigorta primleri çalıştıkları kurum tarafından ödenir ve bu kişiler sağlık sigortasından yararlanırken, kişilerin bakmakla yükümlü oldukları bireyler de aynı sigortadan yararlanabilir. Fakat çalışmayan kişiler bu primi kendileri ödemek durumundadırlar. Ödemeleri gereken miktar sahip oldukları gelire göre değişkenlik gösterir.

Kişiler eğer çalışmıyorlarsa gelir testi yaptırmak zorundadırlar aksi takdirde primlerini en yüksek miktardan öderler. Ebeveynlerinin sigortasından yararlanan ve evli olmayan çocuklar bu hakkı 25 yaşına kadar kullanabilirler. 25 yaşını geçmiş çocuklar gelir testi yaptırmak zorundadır. Genel Sağlık Sigortası devlete ait hastanelerde geçerlidir.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

Gelir testi yaşanılan yerdeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma kurumlarından yaptırılır. Yapılırken, kişi eğer tek başına ikamet etmiyorsa hanede birlikte yaşadığı herkes gelirin bölüneceği kişi sayısı olarak ele alınır. Eğer gelir asgari ücretin çok altında ise kişinin primi hazine tarafından ödenir. Bu miktar asgari ücretin 3’te 1’inden asgari ücrete kadarsa 65.88 TL asgari ücretten asgari ücretin 2 katına kadar ise kişi 197.64 TL öder. Asgari ücretin 2 katından fazla geliri olanlar ise 395.28 TL prim ödemek durumundadır.

Genel Sağlık Sigortası Başvuru Yolları

GSS başvuru için gereken evraklar ;

  • Kaymakamlıktan alınacak bir GSS başvuru formu,
  • İkametgah belgesi,
  • Kimlik fotokopisi,

Form doldurulduktan sonra vergi dairesine ve mahalle muhtarına gidilerek imzalar alınır ve kaymakamlıkta işleme devam edilir. Sosyal Güvenlik Kurumu kişinin ikamet adresine tespit için yetkilileri gönderir ve yetkililer kişinin ödemesi gereken prim miktarını belirler. Kişi buna yönelik sonuçları e-devlet aracılığı ile öğrenebilir.

GSS Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kişiler GSS primi ödemeleri gerektiğinden haberdar olmadıklarında ya da gelir testi yaptırmadıklarında bu para borç olarak birikir. Ödenmemesi durumunda devletin yaptırımları olacağından kişiler borçlarının miktarını öğrenmek ister. Borç miktarı ya da varlığı kontrolü SGK’nın kendi resmi sitesinden kişisel bilgiler girilerek ya da E Devlet üzerinden kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılarak sağlanabilir. Sağlık sigortasına ihtiyaç olmadığı düşünülse de bu borç varlığını sürdürmeye devam eder ve kişi ödemezse daha sonra faizleri ile ödemek durumunda kalır.

Ziraat Bankası GSS Sorgulama ve Ödemeleri

Ziraat Bankası bireysel internet bankacılığı online olarak GSS borcu sorgulama ve aynı zamanda ödeme hizmeti verir. Aynı zamanda ödemeler banka şubeleri üzerinden ya da 444 00 00 müşteri çağrı merkezleri aranarak da gerçekleştirilebilir. Kişi GSS borcunu Ziraat Bankasına ait Bankkart Combo kredi kartı ile de ödeyebilir.

GSS Sorgulama Şifresiz Gerçekleştirilebilir mi?

Şifresiz GSS sorgulamak isteyen vatandaşlar için böyle yöntem bulunmamaktadır. Gelişmiş bir altyapısı olan SGK resmi sitesinden yapılabilen borç sorgulama talebinde sitede doldurulması gereken alanda kimlik bilgileri yer alır. Kişinin şahsi bilgilerinin saklı olduğu bölümlere ulaşabilmesi için kimliğini doğrulaması gerekir. Bu noktada site e-Devlet aracılığı ile kimliği doğrular ve bilgilere ulaşır. Direk e-Devlet aracılığı ile borç sorgulandığında da bir kimlik doğrulama gerekir. Yani kişi her durumda şifreye ihtiyaç duyar. E-Devlet şifresi PTT şubelerinden alınabilmektedir.

GSS Borçları Silinmesi Durumu

2012 yılında kabul edilen GSS kanunu sonrası gelir testi yaptırmayan ve SGK’ya müracaat etmeyen vatandaşların borçları 1 Nisan 2017 tarihi itibari ile yeniden yapılandırılmıştır. Buna göre sigortası kurum tarafından ödenenlerde herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte, 25 yaş altı kişilerin borçları otomatik olarak silinmiştir. 25 yaş üstü çalışmayanların borçlarından da gecikme faizi çıkarılarak yalnızca ana para ödenmesi istenmiştir. Aynı zamanda eski borç 53,33 TL’den hesaplandığı için miktar azalmıştır. Kişi eğer isterse borcunu yapılandırabilir ve taksitle ödeyebilir. Günümüzde gelir testi zorunluluğu kaldırılmış yerine, vatandaşın ayda 53,33 TL prim ödeyerek sağlık sigortasından faydalanması amaçlanmıştır.

GSS borcunun silinmesi adına kişilerin itiraz dilekçesi yazma hakkı vardır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP