DOLAR

32,5827

0.32%
EURO

34,8190

0.18%
ALTIN(gr)

2.510,75

1,07%
BİST 100

%
GSS Sorgulaması Nasıl Yapılır? (Borç Öğrenme)

GSS Sorgulaması Nasıl Yapılır? (Borç Öğrenme)

GSS borç sorgulaması nereden, nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
GSS Sorgulaması Nasıl Yapılır? (Borç Öğrenme)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GSS sorgulamaları yapmak için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bu sorgulamalar genel olarak e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giriş yapan kişiler, Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim borcu sorgulama sayfasına gidere olan borçlarını öğrenebilmektedir. Bunun yanı sıra SGK online tahsilat sorgulaması ile de kişiler olan borçlarını öğrenebilmektedir.

GSS Nedir?

Genel Sağlık Sigortası’nın kısaltılmışı olan GSS yürürlüğe 2012 yılında girmiştir. Çalışan kişilerin Bağ-kur, emekli sandığı ya da SSK gibi sağlık güvenceleri bulunmaktadır. Bu güvencelerden herhangi birisine sahip olamayan kişilerin mağduriyet yaşamamaları adına da GSS devreye sokulmuştur. Böylece kişilerin ücretsiz ya da düşük ücretli sağlık imkanlarından yararlanabilmesi sağlanmıştır.

GSS sistemi, çalışmayan ve buna bağlı olarak da genel sağlık sigortası olmayan kişileri ve ailelerini içermektedir. Böylece ülkede yaşayan tüm vatandaşlar sağlık güvencesi altına alınmış olunmaktadır.

GSS Borcu

GSS borcu nedir sorusu birçok insanın kafasını karıştırabilmektedir. Çalışmayan kişilerin, SGK tarafından herhangi bir gelir ya da almayan kişilerin, okumayanların 18, liseye gidenlerin 20, üniversiteye gidenlerin ise 25 yaşını doldurmuş gençlerin GSS primi yatırması gerekmektedir. Bunun dışında kalanlar ise gelir testi yaptırmalıdır. Bu test ile her ay ödenmesi gereken prim miktarı hesaplanmaktadır.

Kişiler ödemesi zorunlu olan bu primleri ödemediği taktirde borçlu gözükmektedir. 60 günden fazla prim borcu olan kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Bunun için bu GSS primin ödenmesi zorunludur.

GSS Borcu Sorgulama

Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayan kişiler GSS primi yatırmak durumundadır. Ödemelerin sürekli olarak takip edilmesinde kişiler sorunlar yaşayabilmektedir. Bunun için devlet kişilerin borçlarının olup olmadığını rahatça öğrenebilmesi için internet üzerinden bir sistem kurmuştur. E-devlet sisteminden GSS borç sorgulama TC kimlik no ile yapılabilmektedir. Bunun için ilk yapılması gereken şey sisteme giriş yapmaktır.

Sisteme giriş yapabilmek için e-devlet şifresi, mobil imza ya da internet bankacılığı olması gerekmektedir. Şifre ile giriş yapacak kişiler, bu e-devlet şifrelerini PTT şubelerinden edinebilmektedir.

Bunun yanı sıra SGK ile iletişime geçilerek de GSS ve prim borçları ile ilgili detaylı bilgi alınabilmektedir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP