DOLAR

32,5150

0.27%
EURO

34,6188

0.3%
ALTIN(gr)

2.498,73

0,64%
BİST 100

%
Karşılıksız Çek Adli Para Cezasının Ödenmemesi Durumunda Hapis Cezası Var Mı?
  • Finans 365
  • Bankacılık
  • Karşılıksız Çek Adli Para Cezasının Ödenmemesi Durumunda Hapis Cezası Var Mı?

Karşılıksız Çek Adli Para Cezasının Ödenmemesi Durumunda Hapis Cezası Var Mı?

Ekonomik göstergelerde yaşanan bozulmalar ve bankaların kredi musluklarını kapatması ile beraber pek çok firma ödeme zorluğu yaşamaya başladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:31
Karşılıksız Çek Adli Para Cezasının Ödenmemesi Durumunda Hapis Cezası Var Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyük firmalar bu süreçte nakit akışında yaşanan bozulmalardan mağdur olmamak için konktordato ilan etmeyi tercih ederken küçük esnaf ise ne yazık ki verdiği karşılıksız çekler nedeni ile hapis cezası ile karşı karşıya kalma riski ile mücadele etmek zorunda kalıyor.

Karşılıksız Çekte Hapis Cezası Kalkıyor

Türkiye ilk olarak 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılmıştı. Karşılıksız çeke hapis cezası kaldırılmış bunun yerine karekodlu çek kullanılmaya başlanmıştı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen piyasada yaşanan karşılıksız çek sorunu bir türlü aşılamadı.

Anayasa Mahkemesi 26 Temmuz 2017 tarihinde almış olduğu bir karar ile Anayasaya aykrılık tespit ettiği bir maddeyi daha silme kararı aldı. 1500 güne kadar adli para cezası tutarından fazla olması şartı ile sadece çekin karşılıksız kalan tutarı kadar adli para cezası verilebileceğine hükmetti.

Karşılıksız Çekte Hapis Cezası Var Mı Yok Mu?

Ne yazık ki bu konu hakkında büyük bir bilgi karmaşası yaşanıyor. Karşılıksız çek davaları bundan torba yasa ile yapılan değişikliğin ardından İcra Mahkemeleri kapsamında görülecek olup davaların kısa sürede sonuçlanması sağlanmaktadır.

Ancak çekin karşılıksız çıkması durumunda hapis cezası değil adli para cezası uygulanması öngörülmektedir. Adli para cezasının ödenmemesi durumunda ise hapis cezası uygulamasına gidilmektedir. Yani direkt olarak karşılıksız çeke hapis cezası uygulanmamakla beraber kişinin adli para cezası ödememesi durumunda hapis cezası yaptırımı ile karşı karşıya kalması söz konusu olmaktadır.

Bankaların güncel kredi faiz oranları, kredi ve kredi kartı kampanyaları, ekonomi ve finans dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek için sayfalarımızı ve mobil uygulamamızı indirebilirsiniz…

Android Mobil Uygulama İçin TIKLAYINIZ…

Facebook Sayfamız İçin TIKLAYINIZ…

Twitter Sayfamız İçin TIKLAYINIZ…

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP