DOLAR

32,6018

0.39%
EURO

34,7980

0.17%
ALTIN(gr)

2.506,01

0,89%
BİST 100

%
Kredi Borcu Ödememe Cezası Nedir? Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu Ödememe Cezası Nedir? Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

ABONE OL
18 Aralık 2022 20:51
Kredi Borcu Ödememe Cezası Nedir? Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi borcu ödenmezse icra gelir mi? Birçok kişi nakit ihtiyacını karşılamak için bankaların sunmuş olduğu kredilerden yararlanıyor. Bankalardan alınan krediler ödenmez ise ne olur? Birçok kişinin merak ettiği konu da bu. Alınan kredilerin geri ödemeleri gerçekleştirilemezse ne olur? Konuyla ilgili detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz…

Birçok kişi nakit ihtiyacını karşılamak için bankaların sunmuş olduğu kredilerden yararlanıyor. Bankalardan alınan krediler ödenmez ise ne olur? Birçok kişinin merak ettiği konu da bu. Alınan kredilerin geri ödemeleri gerçekleştirilemezse ne olur? Konuyla ilgili detayları sizlerle paylaşıyoruz.

İcra Takibine Kadar Gidebilir

Bankaların sunmuş olduğu kredilerin geri ödemeleri gerçekleştirilmediği takdirde, bankalar nezdinde bir idari takip başlatılabileceği gibi Merkez Bankası Kara Listesi’ne girebileceğiniz yasal takip de uygulanabilir. Bununla birlikte icra takibine kadar gidebilir.

Borçların ödenmemesi durumunda, yasal takibe alınmadan önce 90 günlük bir süre tanınıyor. Toplam gecikmiş borcunuz 90 güne denk geliyorsa bu, yasal takibin başlaması için yeterlidir. Söz konusu süre zarfında borcunuzu öderseniz yalnızca gecikme faizi ödeyerek kurtulmuş olursunuz.

54. Günde İhtar Çekilir

Hürriyet’in haberine göre, ödenmeyen borçların 54. gününde borç sahibine ihtar çekilir. Bununla birlikte, gecikme faizi ile birlikte eğer ihtar çekilmişse ihtar ücreti de borçluya yansır. Ayrıca, 54 günlük ödeme yapmayıp ihtar alırsanız, hem gecikme faizini hem de ihtar ücretini ödeyerek gecikme gün sayınızı geriletme şansınız bulunuyor.

90 Günden Sonra Hukuki Süreç Başlar

Banka, 90 günlük süreçten sonra, borçlu ile doğrudan iletişime geçer ve geciken 3 aylık borcun faizi ile ödenmesini ister. Bununla birlikte ihtar parasını da borçlunun ödemesi gerekir. Bu kapsamda, kalan borcun tamamını faizi ve ihtar ücreti ile birlikte öderseniz yasal takip durdurulur.

Bunun dışında yapılandırma da talep edebilirsiniz. Yani borçlu 90 gün içerisinde borcunu ödemez ise hukuki süreç başlatılır.

5 Yıl Boyunca Kredi Alamazsınız

Hukuki sürecin başlaması durumunda, avukat aracılığı ile yürütülen yasal takip ile birlikte artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz. Bu demek oluyor ki kredi siciliniz bozulur. Bu kapsamda da 5 yıl boyunca kredi alamazsınız. Bunun dışında ayrıca, mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi durumlar da yaşayabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcunuzun ödenmemesi durumunda da yine aynı süreç işliyor. Bu kapsamda yine 90 gün sonunda borcunuzu ödemezseniz hakkınızda yasal takip başlatılır. Bununla birlikte banka avukatları ile iletişimde olacağınız gibi kara listeye de girebilirsiniz. Bunun dışında icralık bile olabilme ihtimaliniz de bulunuyor.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP