DOLAR

32,3162

0.2%
EURO

35,1419

0.02%
ALTIN(gr)

2.292,48

0,67%
BİST 100

%
Bitcoin Yasallaşmaya Mı Başladı?

Bitcoin Yasallaşmaya Mı Başladı?

Adı sürekli Deep Web ile anılan sanal para borsasının amiral gemisi bitcoin hakkında resmi kurumlar tek tek açıklama yapıyor. Türkiye'de tam olarak atılan bir adım olmamasına karşın dünya devletleri ve büyük şirketler bu konuda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyorlar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:10
Bitcoin Yasallaşmaya Mı Başladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sanal Parabirimleri Borsası Revaçta

Bitcoin ve diğer sanal para birimlerinin işlem yaptığı borsaların hacmi her geçen gün daha da büyüyerek milyar dolara yaklaştı. bu hacimde en büyük pay % 35.7’sini bitcoin oluşturdu. Her gün yenileri eklenen kripto paralara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Aralarında bitcoin, ethereum, ve Ripple‘ın da bulunduğu hacmi en büyük olan ilk on sanal para biriminin toplam market hacmi 270 milyar dolar civarında.

Vadeli İşlemler Başladı

Kripto parada da vadeli işlemlerin başlayacağına dair açıklamalar ise peş peşe geldi. Dünyanın önde gelen kripto para borsası olan Coinfloor geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre bu yıl içerisinde dünyanın ilk “fiziksel olarak teslim edilebilen” bitcoin vadeli işlem sözleşmelerini başlatılacak. Piyasada dikkat çeken bir diğer açıklama da 2013’te Londra’da kurulan kripto para piyasası CoinfloorEX‘den de çarşamba günü bir açıklama geldi. Önümüzdeki aydan itibaren Bitcoin vadeli işlemleri sunmaya başlayacaklarını ifade ettiler.

Coinfloour’un Vadeli işlemler Sözleşmeleri Nasıl Olacak?

Bu işlemlerin sözleşmeleri ABD’de bulunan vadeli işlem kuruluşları olan CBOE ve CME tarafından sunulan vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olacak. Rakiplerinin aksine vadeli işlemler senedini maddi olarak müşterilerine verecek olan şirket senet süresi dolduğu zaman işlem gören (bitcoin) sahibine verilecek. CBOE ve CME‘ de vadeler nakit bazlı olduğu için senetlerin sahiplerine bitcoin verilmiyor. Yapılan bu düzenlemelerin güvenlik endişelerinin giderilmesinin sağlandığı ve bu düzenlemelerin hali hazırda borsadaki bazı müşterilerin taalebi olduğu açıklandı. CBOE şirketinin yetkili ağzından yapılan bir açıklamaya göre şirket günde 7000 vadeli işlem satıyor.

Dünyada 5. Şirket

Coinfloor yaptığı bu açıklamayla Bitcoin vadeli işlemleri sunan 5 şirketten biri olma konumuna sahip oldu. Coinfloor’un dışında Bitcoin vadeli işlemler sunan diğer şirketler ise şöyle: Bitmex, CryptoFacilities, CME Group ve CBOE.

Bitcoin Yatırımcıları Riske Girebilir

Hali hazırda Bitcoin alarak Bitcoinin fiyatını yükselten kurumsal yatırımcılar resmi vadeli işlem piyasasının daha güvenli olduğuna karar vermeleri durumunda ellerindeki Bitcoini satabilirler bu durumda Bitcoin’in değerinde düşüşler yaşanabilir. Bir diğer problemde nakit paraya dayı olan bu vadeli işlem sözleşmeleri kaldıraç özelliğine de sahip. bu durumda bitcoinin değişkenlik oranını daha da fazla artabilir. Bu da Bitcoin yatırımcılarını riske sokar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP