DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Rus Nükleer Bilim Adamları Bitcoin Madenciliğinden Tutuklandı

Rus Nükleer Bilim Adamları Bitcoin Madenciliğinden Tutuklandı

Rus Güvenlik Servisi, Sarov'da Rusya Federasyonu Nükleer Santrali'nde Bitcoin madenciliği teşebbüsünde bulunan birkaç bilim adamını tutukladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:15
Rus Nükleer Bilim Adamları Bitcoin Madenciliğinden Tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2017 yılında 17.000 dolardan fazla bir zirve yapıp 2018 yılına 1.000 dolarla başlaması nedeniyle beklentilerin altında kalan Bitcoin şimdilerde ise Rus bilim adamları ile yaşanan şaşırtıcı bir gelişme ile ekonomi gündeminde yer aldı. Medyada çıkan haberlere göre birkaç Rus bilim adamı Rusya’nın en güçlü süper bilgisayarlarından birini kullanarak Bitcoin madenciliği yaparken yakalandı. Şüpheliler, nükleer silah geliştirme üzerinde Rusya Federasyonu Nükleer Santrali’nde mühendis olarak çalışıyorlardı.

Bitcoin madenciliği için yüksek enerji ve süper bilgisayar gücü gerekiyor

Bitcoin madenciliği, yüksek bilgisayar gücü ile matematiksel işlemleri gerçekleştirerek Bitcoin oluşturma işlemi olarak tanımlanıyor ve bu işlem için çok yüksek enerji gerekiyor. Rusya Federasyonu Nükleer Santrali Sarov’da bulunmaktadır. Nükleer Santral yüksek güvenlikli sınırlı bir alanda yer almakta ve yetkililer hariç kente yaşayan kimsenin ziyaretine izin verilmemektedir. Bölge aynı zamanda Sovyetler Birliği’nin ilk nükleer bombasının doğduğu yer olarak bilinir. 2011’de Rusya Federasyonu Nükleer Merkezi, o tarihte dünyadaki en güçlü on ikinci sırada olan 1 petaflop kapasiteli yeni bir süper bilgisayarı kurmuştu. Bitcoin madenciliği girişimi bu bilgisayarlar üzerinden yapıldı

Girişim başarısızlıkla sonuçlandı

Rus bilim adamları laboratuvarın süper bilgisayarını internete bağlayıp Bitcoin madenciliğine teşebbüs edince süper bilgisayarlardan gelen saldırı hakkında nükleer merkezin güvenlik departmanı uyarıldı. Nükleer Merkezin basın servislerinden sorumlu Tatyana Zalesskaya “Özel amaçlı bilgisayar imkanları kullanılarak başarısız bir Bitcoin girişim var. Faaliyet kısa sürede sona erdi. Olaya hemen müdahale edildi. Şüpheliler hakkında yasal işlem başlatılacak” açıklamasını yaptı.

Mash gazetesinin haberine göre şüpheliler Rus Güvenlik Servisi’ne (FSB) teslim edildi. Federal Güvenlik Servisi (FSB) henüz tutuklamalar ve cezai suçlamalar hakkında bir açıklama yapmadı. Basın servisinden yapılan açıklamada şüpheliler hakkında cezai işlem başlatılacağı söylendi. Öte yandan Rusya’daki bazı diğer endüstriyel tesislerin Bitcoin madenciliği için kullanıldığı ve bir işadamının madencilik için iki enerji santrali satın aldığı söylentileri medyada dolaşıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP