DOLAR

32,5289

0.22%
EURO

34,7697

0.07%
ALTIN(gr)

2.491,45

1,20%
BİST 100

%
Venezuella Kendi Bitcoin Para Birimini Çıkardı

Venezuella Kendi Bitcoin Para Birimini Çıkardı

Venezuella içinde bulunduğu ekonomik dar boğazdan kurtulmak için kendi Bitcoin para birimini yarattı: adı Petro. Petro adı, Venezuella’nın en önemli gelir kaynağı olan petrolden geliyor. Ülke uzun zamandır ekonomik sorunlar ve yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomik yaptırımlarına da maruz kalan Venezuella, Petro ile çıkış yolu arıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:19
Venezuella Kendi Bitcoin Para Birimini Çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birim fiyatının bir varil petrole denk gelmesi hesaplanan Petro’nun ilk etapta 100 milyon adet basılması planlandı. Venezuella’nın devlet yetkilileri başlangıçta %60 indirimli fiyattan satışa sunulacak Venezuella ‘nın Bitcoin para birimine, yurtdışından ve başka ülkelerden de talep olacağını bildiriyorlar.

Yeni bir para, yeni bir dönem

Dünyada petrol alım satımı dolar üzerinden yürütülüyor. Dolara alternatif olarak da gündeme gelen Petro’nun gelecekte petrol gibi dünya çapında büyük alışverişlere konu olan mal ve hizmetlerin mübadelesinde kullanıp kullanılamayacağı tartışılıyor. Petro gibi arkasında devlet kurumlarının olduğu yeni paraların bu süreçte nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Dünyada para yönetiminin işleyiş kurallarını yorumlayan uzmanlar, her ne kadar Venezuella’nın zengin petrol yataklarına sahip olsa da, bu kaynaklarını yeterince etkin kullanamamasından hareketle, Petro’nun başarılı olup olamayacağına temkinli yaklaşıyorlar.

Petro Gold’da yakında satışa sunulacak

Petro’nun tanıtımı ülkenin en yetkin ağızları tarafından yapılıyor. Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro, Pedro’nun Venezuella için yararlı ve iyi bir dönemin başlangıcı olacağını belirtiyor ve kısa bir süre içinde Petro’nun değerli madenler ile de desteklenerek, ikinci bir arz da bulunacakları bilgisini veriyor. Bir hafta içinde yurt içi ve yurt dışı alıcılara sunulacak yeni kripto paranın ismi Petro Gold. Altınla desteklenecek bu kripto paraya Brezilya, Danimarka, Norveç ve Orta Doğu gibi ülkelerden de taleplerin oluşacağı bilgisi veriliyor.

Petro’nun ilk satışı 20 Şubat’ta gerçekleştirilmişti. 82, 4 milyon olarak sunulan satışta, ilk gün 735 milyon dolarlık talep toplanması, Venezuella’nın ekonomiden sorumlu yetkililerini sevindirirken, ilerleyen günlerde satışların nasıl bir seyir izleyeceği dünyada merak konusu. Petrol satışlarını dolar üzerinden gerçekleştiren diğer petrol ülkeleri içinde Venezuella’nın bu girişimi yakından takip ediliyor ve örnek teşkil ediyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP