DOLAR

32,3375

0.17%
EURO

35,1621

-0.08%
ALTIN(gr)

2.241,12

-0,09%
BİST 100

%
Borcu Olana Müjdeli Haber! Faizler Siliniyor! Borçlara Yapılandırma Geliyor!
  • Finans 365
  • Gündem
  • Borcu Olana Müjdeli Haber! Faizler Siliniyor! Borçlara Yapılandırma Geliyor!

Borcu Olana Müjdeli Haber! Faizler Siliniyor! Borçlara Yapılandırma Geliyor!

GSS borcunu ödemeyenler için yeni bir fırsat dönemi başladı. Faizlerin silinmesi kararı gündemde. Eğer düzenleme sorunsuz kabul edilirse borçlar anapara üzerinden tekrar hesaplanacak. Vatandaşların kolay borç ödeyebilmeleri için hangi şartları taşıyor olması gerek.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:17
Borcu Olana Müjdeli Haber! Faizler Siliniyor! Borçlara Yapılandırma Geliyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SSK’lı ve Bağkur’luların uzun yıllar boyunca prim mücadelesi vermesi gerekiyor. Kimi vatandaş düzenli yatırabilirken kimileri de sorun yaşadıklarında dolayı ödeme yapamıyorlar. Hem prim borçlarını ödeyemenin üzüntüsü hem de borçların faize binmesi emeklilik hayali kuranlar için epey sancılı bir süreç haline geldi.

Genel Sağlık Sigortası kapsamında primlerini ödeyerek emekli olmak isteyen vatandaşlar korona günlerinde borçlarını ödeyemediklerinin üzüntüsünü her seferinde dile getirmekteydi. Üstelik ödenmemiş borçların faize girmesi ve her ay katlanarak artması pek çok vatandaşı zor sokmuştu.

Yeni düzenlemeyle bu sorun ortadan kalkıyor. Prim borçlarını 30 Nisan’a kadar kapatmak isteyen vatandaşların faizleri düşürülecek. Yalnızca ana para üzerinden yatırılabilecek olan borca gecikme faizi eklenmeyecek. Bunun için en önemli şart borçların tamamının tek seferde silinmesi. Son 4 yılın prim borçlarını ödeyemeyen bir kişi 3.600 TL tutarındaki ham borcu tek seferde yatırdığı takdirde 1.600 TL’lik gecikme faizinden kurtulacak.

Kimlerden Prim Borcu Alınmıyor?

Maddi gücü olmayan ailelerin bunu kanıtladıkları takdirde prim borcu ödemesi istenmiyor. Borçları devlet her ay aile adına karşılıyor. Bunun için başvuran ailelere bir gelir testi uyguluyor ve gerçekten mağdur olanları bulmayı hedefliyor. Buna göre hane için gelir sayısı hesaplanıp kişi başına düşen tutarın, asgari ücretin ⅓ ‘in altında olması gerekiyor. Bu tutarda ortalama 981 TL’ ye tekabül ediyor. Eğer bu tutar yüksek kalırsa ohalde devlet aile adına prim borcu ödemeyi reddeder.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP