DOLAR

32,6061

0.11%
EURO

34,9720

0.27%
ALTIN(gr)

2.427,39

0,19%
BİST 100

%
Borsa Teknik Analiz İpuçları Nasıl Okunur

Borsa Teknik Analiz İpuçları Nasıl Okunur

Borsada yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılar kar etmek ister. Grafiklerincelenir, hisse senetlerinin geçmişte yaptığı hareketlenmelere bakılır, en yüksek ve en düşük noktalarına bakılır. Ancak bunlar ne kadar doğru? Asıl yapmamız gerekenler nelerdir? Borsa grafiklerine ilave olarak gelen analiz araçarı nelerdir? Kısaca teknik analiz araçları nelerdir ve nasıl yorumlanır?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:28
Borsa Teknik Analiz İpuçları Nasıl Okunur
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz borsada işlem yaparken yatırımcıya geçmişte elde ettiği istatistiksel bilgilerden harmanlanarak elde edilen araçlar yardımı ile borsa hisse senedi ve diğer enstrumanların fiyatlarında oluşabilecek değişimlerin tahmin edilmesidir. Hedef yatırımcının kar etmesidir. Teknik analize dayalı yatırımlar genel olarak kısa veya orta vadeli olarak yapılır.

Teknik Analiz Araçları Nelerdir?

Piyasada kullanılan bir çok teknik analiz aracı mevcuttur. Bu teknik analiz araçları ile borsa hisseleri veya diğer enstrumanlarının grafikleri üzerine çizimler eklenerek belirli tahminner yapılabilir. En çok kullanılan teknik analiz araçları RSI,MA,MACD, Bollingerdir. Bu araçlar hem indikatörler hemde göstergelerden oluşur. Bu araçlar yakın zamanda fiyatlarda meydana gelecek değişimleri kestirmemize yardımcı olur. Yatırımcılar bu ip uçlarından faydalanarak yatırım kararları alırlar.

RSI (Relative Strength Index)

Bu gösterge 0 ile 100 arasında bir değer almaktadır. 0-30 arası değerler aşırı satış 70-100 arası değerler aşırı alım bölgeleridir. Bu bölgelerde alım ve satım çok risklidir. Çünkü aynı zamanda var olan trendin ters yöne dönebileceğini gösterir. Riski az yatırım için 30-70 arasında olduğu durumlarda değerlendirilmelidir.

Hareketli Ortalama (MA)

Hareketli ortalama borsa enstrumanlarının fiyatlarının 5,10,20,50 ve 200 günlük ortalamalarının birbirine göre posizyonuna göre yatırım kararı alınmasıdır. Örnek olarak 5 günlük ortalama 20 günlük ortalamanın üzerine çıktığı noktada al tersine döndüğünde satım yapılarak kısa vadeli yatırımlar yapılabilir. Kısa orta ve uzun periyotlardaki gün sayıları yatırımcılar tarafından belirlenebilir.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)

Hareketli ortalamaların düzenlenmesi ile oluşan en çok kullanılan bir indikatördür. MACD 12,22 ve 9 günlük periyotlar genel olarak kullanılır. Kullanımı için MACD ile birlikte MACD trigger aracı açılır. Trigger MACD eğrisini yukarı yönlü kestiği zaman al ters yönde kestiğinde ise sat kararı verilebilir.

Bollinger Bandları

Bollinger bandları üç ayrı eğriden meydana gelen bir koridordan meydana gelir. Orta band 20 günlük hareketli ortalamadır. Üst band 20 günlük hareketli ortalamaya ilave 2 standart sapma, alt band ise 2 standart sapmanın çıkartılması ile bulunur. Yorumlanmasında bandın daraldığı zaman önemlidir. Çünkü bandın daralmasının ardından trend ya yukarı yada aşağı yönde harekete geçer. Trendin yönine karar verebilmek için diğer teknik analiz araçlarından faydalanılır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP