DOLAR

32,3198

0.2%
EURO

35,1018

-0.09%
ALTIN(gr)

2.295,49

0,80%
BİST 100

%
Bu Alışkanlıklar Miyoma Neden Oluyor

Bu Alışkanlıklar Miyoma Neden Oluyor

Miyom genellikle 35-40 yaş arası kadınların yüzde 35'inde ortaya çıkan rahim ve çevresinde meydana gelen tümörlerdir. Bu tümörler rahimin çevresinde bulunan düz kas dokusunu köken alarak oluşular ve iyi huyludurlar. Ancak tedavi edilmediklerinde zamanla büyüyerek kalın bağırsak ile idrar kesesine baskı yapmaktadır. Bu da hamilelikte düşük yapmaya ya da ani kanamalara neden olmaktadır.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:53
Bu Alışkanlıklar Miyoma Neden Oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yunus Çavuş, kadınlar için önem taşıyan bu miyomların neden ortaya çıktığı hakkında bilgi verdi.

Östrojen Miyomların Büyümesinde Etkili!

Miyomların oluşmasının kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar östrojen hormonunun miyom oluşumunda ve büyümesinde etkili olduğunu dile getirmektedir. Östrojen hormonu seviyesi, bir çok nedene bağlı olarak doğal seyrinde artmakta ya da azalmaktadır. Örneğin, gebelik döneminde artan östrojen menopoz döneminde düşmektedir. Bunlar dışında kullanılan bazı ilaçlara veya çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.

Miyom Oluşumunun Başlıca Nedenleri

1. Hiç doğum yapmamış olmak

2. Hormonal dengesizlik

3. Yüksek tansiyon

4. Fazla kilo

5. Fazla alkol tüketimi

6. Genetik faktörler

7. Çok erken yaşta adet görmeye başlama

9. Yoğun stres

10. Et ve şarküteri ağırlıklı beslenmek

Miyomun Ne Gibi Belirtileri Vardır?

Miyom başlangıç aşamasında herhangi bir belirti göstermemektedir. Genellikle kadınlarda varlığı muayene sırasında ortaya çıkmaktadır. Ancak var olan miyomların fazla büyümüş olması durumunda ise sık idrar yapma, ani ve aşırı kanamalar, adet dönemi içinde kuyruk sokumunda ağrı, karında şişlik gibi belirtiler göstermektedir. Bu sebeple 35 yaş ve üstü kadınların düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

Miyom Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?

Miyomlar için kesin ve kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Bazı ilaçlar kullanılarak bireyde yumurta üretimi engellenip geçici bir menopoz etkisi yaratılmakta ve miyomların küçülmesi sağlanmaktadır. Bu yöntem genelde cerrahi bir müdahale öncesi miyomların küçültülmesi ve kanamanın azaltılması için uygulanmaktadır. Miyomların bulunduğu yer, büyüklüğü, sayısı, gebelik isteğinin olup olmaması ve hastanın yaşına bağlı olarak miyom tedavisi için gerçekleştirilecek cerrahi operasyonun şekli belirlenmektedir.

Rahime Zarar Vermeden Tedavi Mümkün mü?

Miyomlar rahim ve çevresinde ortaya çıktıkları için tedavi sürecinde rahimin zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Ancak yaşı genç olan ve gebelik düşünen hastalar için miyomektomi adı verilen bir işlem uygulanmaktadır. Bu işlem, rahim duvarını koruyarak miyomların çıkartılmasıdır. Ayrıca kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi veya açık cerrahi de uygulanabilecek tedavi yöntemleri arasındadır. Kapalı ameliyat, fıtık, kanama ve enfeksiyon riskini azalttığı, yatış süresini kısalttığı ve kısa sürede iyileşme sağladığı için açık ameliyata göre daha avantajlıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP