DOLAR

32,3873

0.19%
EURO

35,0643

-0.07%
ALTIN(gr)

2.325,36

0,27%
BİST 100

%
Doğum Borçlanması 2019 (Nedir, Şartları Nelerdir)

Doğum Borçlanması 2019 (Nedir, Şartları Nelerdir)

Doğum borçlanmasının şartları nelerdir, nasıl başvuru yapılır?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:30
Doğum Borçlanması 2019 (Nedir, Şartları Nelerdir)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğum borçlanması , Sosyal Sigortalar Kanunu 4/A, 4/B ve 4/C maddesindeki statü kapsamında eski adıyla SSK’lı, Bağ-Kurlu ve Emekli Sandığına bağlı olarak sigortalı bulunan çalışan kadınların yararlandıkları bir hizmet borçlanması çeşididir.

Kadınlar doğum yaptıklarında, aldıkları doğum izni nedeniyle çalışmadıkları süre boyunca ödenmemiş olan sigorta primlerini borçlanabilmektedirler. 3 çocuğa kadar borçlanma yapılabilen bu sistem sayesinde kadınlar, ödemeleri kadar prim günü kazanarak daha erken emekli olma şansına sahip olabilirler. 3 çocukla yapılabilecek prim borçlanması en fazla 2160 güne kadar yaptırabilmektedirler.

Doğum Borçlanması Nedir ve Şartları Nelerdir?

Doğum borçlanması nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigortası başlatılmış çalışan ve aynı zamanda çocuk sahibi olan kadınlar doğum yaptıkları dönem öncesi hamilelikte ve sonrasında çocuklarını bir süre yetiştirmek için çalıştıkları yerden izin alabilmektedirler. Kadınların aldıkları doğum izinlerinden dolayı çalışmadıkları dönemdeki prim ödemelerinin SGK’ya borçlanılmasıyla ve bunların ödenmeleri halinde kadınların emekliliklerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için tanınan bir haktır.

Doğum borçlanması yapabilmek için birtakım şartları barındırmak gerekiyor. Bu şartlardan bahsetmek gerekirse:

  • Doğum yapan SGK’lı çalışan kadının doğum öncesinde de sigortalı olarak çalışıyor olması gerekiyor.
  • Doğacak çocuğun canlı olarak dünyaya gelmesi de diğer bir şarttır. Canlı doğmuş çocuğun sonrasında vefat etmesi halinde vefatına kadarki süre için borçlanılabiliyor.
  • Borçlanması gerçekleştirilecek süre içerisinde isteğe bağlı ya da normal prim ödemelerinin yapılmamış olması gerekiyor.
  • Doğum borçlanması 3 çocuğa kadar yapılabilmektedir. Her çocuk için 720 güne kadar borçlanma yapılabilir. Emekli olabilmek için daha az bir süre borçlanmak yetiyorsa, örneğin; 2 ay gibi, bu haktan kısmi olarak da yararlanılabilmektedir.

Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Doğum borçlanması hesaplama sigortalı kadınların ya da hak sahiplerinin prime esas olarak kabul edilen günlük kazançlarının alt ve üst sınırları arasında olmak üzere başvuranın belirlediği günlük kazancın %32’si olarak hesaplanır. İstendiği takdirde hesaplamalar prime esas alınan günlük kazancın en alt sınırıyla en üst sınırından da yapılabiliyor.

2018 yılı için 1 Ocaktan 31 Aralığa kadar belirlenen sürede doğum borçlanması yapılabilmesi için gereken en düşük günlük borç miktarı 21,64 TL iken, günlük en yüksek borç miktarı ise; 162,32 TL olarak hesaplanır.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP