Dolar Fiyatlarını Etkileyecek Gelişme, Artık Dolarla Borçlanmayacak
  • Finans 365
  • Döviz
  • Dolar Fiyatlarını Etkileyecek Gelişme, Artık Dolarla Borçlanmayacak

Dolar Fiyatlarını Etkileyecek Gelişme, Artık Dolarla Borçlanmayacak

Dünya piyasalarında ABD doları için oluşan tedirginlik yerini dolara karşı tedbirler almaya bıraktı. Özellikle gelişen ülkeler dolara meydan okuyarak gelecek yıl borçlanma stratejilerini dolar üzerinden yapmama kararı aldı. Son olarak Rusya 2020 yılında dolar borçlanması yapmayacaklarını açıkladı. İşte detaylar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
Dolar Fiyatlarını Etkileyecek Gelişme, Artık Dolarla Borçlanmayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel para birimi olan doların son yıllarda tahtı sallanmaya başladı. Çin para birimi yuan’ın dolar karşısında değer kazanması ve gelişen ülkeler için daha ucuz finansman ile borçlanma sağlanması dolar yerine geçebilecek yeni para birimine aday oldu.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bazı açıklamalar yapan Rusya Maliye Bakanı, 2020 yılında artık dolar ile borçlanmayacaklarını yuan ve avro para birimlerinden birisini tercih edeceklerini açıkladı. Rusya’nın uluslararası para birimi olan dolardan uzaklaşacakalarını ve merkez bankası dolar rezervlerini bu ölçüde azalttıklarını dile getirdi.

Rusya 2017 yılı ile bugüne kadar dolar rezervlerini yüzde 23,1 azalttı ve toplam rezervinde dolar payını yüzde 22,7’ye düşürdü. Avro paylarını ise yüzde 10 artırarak yüzde 31,7 seviyesine yuan ise yüzde 11,4 puan artırarak yüzde 14,2 seviyesinde rezerv oluşturdu.

Rusya bu yıl başından itibaren merkez bankası rezervlerini dolarsızlaştırmaya gittiğini açıklamış ve bu yönde çalışmalar yapmaya başlamıştı. ABD ve Rusya gerginliği ve S400 savunma sistemlerinin dünyada söz sahibi olmaya başlamısyla ABD ve Rusya arasındaki soğuş savaş yerini ekonomik bir savaş çevire bileceği uyarısı küresel ekonomistler tarafından olası bir durum olarak görülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP