DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Dolar İçin Merkez Bankası Müdahalesi Yetersiz Kaldı, Dolar Yükselmeye Devam Ediyor
  • Finans 365
  • Finans
  • Dolar İçin Merkez Bankası Müdahalesi Yetersiz Kaldı, Dolar Yükselmeye Devam Ediyor

Dolar İçin Merkez Bankası Müdahalesi Yetersiz Kaldı, Dolar Yükselmeye Devam Ediyor

Dolar kuru yukarı yönlü hareket etmeye devam ederken dün Merkez Bankası tarafından yapılan müdahalenin ardından dolar güne yükseliş ile başladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:42
Dolar İçin Merkez Bankası Müdahalesi Yetersiz Kaldı, Dolar Yükselmeye Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Lirası Değer Kaybetmeye Devam Ediyor

Türk Lirasının değer kaybetmesini engellemek amacı ile dün Merkez Bankası tarafından piyasalara yapılan müdahalenin ardından gözler bugün dolara çevrilmişti. Dolar kurunun yapılan müdahaleye nasıl tepki vereceği merak konusu olurken dolar gücünü ortaya koydu ve yeniden yükselişe geçti.

Zaten ekonomi uzmanları dün yapmış oldukları ilk açıklamalarda yapılan müdahalenin yetersiz olduğunu vurgulamış, kısa vadede müdahale sonuçlarının ortaya çıkmayacağı dile getirilmişti. Bugün açılan piyasalarla beraber bu yorumun doğruluğu da ortaya çıktı. Dolar güne yükselişle başladı ve hızla toplanarak 4,28 seviyesine gelmeyi başardı.

Gelişmekte Olan Ülkeler Baskı Altından Çıkamıyor

Ne yazık ki Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler dolar endeksinin baskısı altından kurtulamayor. Küresel anlamda her geçen gün güçlenmeye devam eden dolar kuru istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ederken yapılan müdahaleler de bu müdahaleyi yetersiz kılıyor.

Acilen Faizlere Müdahale Edilmesi Gerekiyor

Yapılan Merkez Bankası müdahalesi ile dolar kurunun düşürülmesi amaçlanırken bunun için piyasadan Türk Lirası çekilerek dolar verilmesi sağlandı. Piyasaya 2,2 milyar tutarında dolar verilirken 6,4 milyar Türk lirası çekildi. Ancak müdahale sadece anlık bir tepki oluşmasına neden oldu.

Merkez Bankası tarafından yapılan “müdahale yetersiz olursa yeniden müdahalede bulunacağız” açıklaması nedeni ile elinde dolar bulunduranların satışa çıkmaları beklentisi oluşurken sadece bu durumda dolar kurunun düşmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Türkiye’de dolar kurunun düşürülmesi için şu anda yapılabilecek en etkili müdahalenin ise faizlerin acilen düşürülmesi olduğu belirtiliyor. Ekonomi uzmanları “Faiz ile ilgili bir adım atılsa o zaman piyasada tepkiyi görürüz. Birçok makro göstergenin kötüleşti, kredi notu düşürüldü ve risk arttı. Yatırımcının faiz talebi de arttı” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP