DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Dolar ve Altın Yatırımcısı Dikkat! Bu Hafta Sert Kırılım Bekleniyor
  • Finans 365
  • Finans
  • Dolar ve Altın Yatırımcısı Dikkat! Bu Hafta Sert Kırılım Bekleniyor

Dolar ve Altın Yatırımcısı Dikkat! Bu Hafta Sert Kırılım Bekleniyor

Aşırı sıkışan altın ve dolarda hızlı hareketler bekleniyor. Dolar ve altın Türk halkının en çok yatırım yaptığı iki yatırım şekli. Birçok yatırımcı yukarı fiyatların görüleceği öngörüsü ile dolar ve altına yatırım yaptı. Fakat beklenti henüz gerçekleşmiş değil. Uzmanlar uyarıyor, bu hafta altın fiyatları ve dolar kurunda sert kırılımlar yaşanabilir. İşte uzmanların altın ve dolar yorumları.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:09
Dolar ve Altın Yatırımcısı Dikkat! Bu Hafta Sert Kırılım Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar ve altın fiyatları son birkaç aydır yukarı yönelimli bir bantta hareket ediyor. Dolar 6.00 ile 6.35 arası gelip gidiyor, ons altın ise 1550 dolar ile 1675 dolar arası gidip geliyor. Dolar ve altında sıkışmanın artık sonuna gelindiğini ifade eden uzmanlar bu hafta altın ve dolar fiyatları ile ilgili yönün belli olacağını ifade ediyorlar. Hem dolar hemde altında ciddi anlamda bir sıkışma söz konusu. Sıkışma sonrası sert hareketlere dikkat.

SIKIŞMA NEDİR?

Fiyatlar trend içerisinde hareket ederken zaman zaman yön arayışına girer ve bir duraksama yaşanır. Duraksamanın nedeni piyasanın yönü konusunda yatırımcıların kararsız kalmasıdır. Piyasanın kararsız hareket ettiği bu zamanlarda alıcı ve satıcıların hareketleri hep aynı seviyelerde dengelenir. Arz ve talebin benzer seviyede dengelenmesi fiyatlarda sıkışıklığa neden olmaktadır. Denge bozulduğunda piyasada sert hareketler beklenir.

ÜÇGEN FORMASYONU (TRIANGLE )

Teknik analizde çok sık rastlanan formasyonlardır. Farklı yönde hareket eden 2 trend çizgisi (giderek fiyatlardaki sıkışma sonucu birleşerek üçgen görüntüsü oluşturur. Sıkışma tamamlandığında formasyon tamamlanmış olur.

Aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi üçgenin daralan kısmına gelindiğinde hangi tarafa kırılım gerçekleşirse o yönde büyük hareketlilikler oluşur.

Daralan Üçgen Yukarı Kırılımı

Daralan Üçgen Aşağı Kırılımı

Tekniğin Dışında Global Gelişmelere Dikkat

Corona virüsü, ABD ve Çin arasındaki gerginlik, İran Ambargosu, zamansız Trump tweetleri gibi konularda yatırımcıların gelişmeleri yakında takip etmesi gerekiyor.

Altında Teknik Destek ve Dirençler

ALTIN – FED’in Yeni QE Hamlesine Rağmen Tepkisi Cılız

Ons Altın, hem günlükte hem de haftalıkta grafikte görülen yukarı yönlü fiyat kanalının alt bandını aşağı yönlü kırmıştı. Günlük RSI tarafı 50 seviyesinin altına çoktan gelse de, haftalık RSI(14) 50 seviyesini test ediyor. Trend anlamında yükselen kanalın kırılması, sarı metaldeki negatif eğilimin sürmesini sağlayabilir. FED’in ikinci olağanüstü faiz indirimi ve 700 milyar $’lık QE hamlesi bile sarı metalin yükselmesini sağlayamadı.

Teknik olarak aşağıda 1544/1533 bölgesi önemli. 1533’ün altında satış eğilimi güçlenerek devam edebilir ve 1483 (kanal içi yükselişin %50 düzeltmesi) – 1433(kanal içi yükselişin %61.8 düzeltmesi) gibi seviyeler gündeme gelebilir.

Olası tepkilerde ise öncelikle kanal içine tekrar girip girememesi kontrol edilmekle birlikte yukarıda 1593 seviyesi günlük ana direnç olabilir.

Destekler: 1544/1533 – 1514/1507 – 1483

Dirençler: 1564 – 1580 – 1593

Dolarda Teknik Destek ve Dirençler

DOLAR – TCMB Haftasına Girerken, 6.25’in Üzerinde KALIYOR.

USDTRY paritesi Asya seansını sakin geçirdi. FED’in faiz indirimi ve QE açıklaması her ne kadar gelişmekte olan ülke para birimleri için destekleyici olsa da, piyasaların derdi aşı olduğundan pek bir tepki gözlemlenmedi.

Ara ara 6.2860 desteğine teması bulunmakla birlikte gün içi önemli desteğin 6.25 olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte olası kar satışlarında, grafikte görülen uptrend çizgilerine dikkat etmek gerekecek.

Olası atakların devamında ilk direnç 6.3550

TCMB’nin bu hafta Perşembe günü PPK toplantısı gerçekleşecek. FED ve diğer majör merkez bankalarının olağanüstü genişleme hamlelerinden sonra, bir süredir faiz indiren TCMB’nin yeni hamlesini takip edeceğiz.

Destekler: 6.3200 – 6.2860 – 6.2500

Dirençler: 6.3550 – 6.4000 – 6.4500

Altın ve dolar yatırımcısı bu hafta gelişmeleri sıkı takipte olmalı. Kopuşun yaşandığı yöne doğru pozisyonlarına yön vermeleri yararlarına olacaktır. Zira sert hareketler bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP