DOLAR

32,5905

0.23%
EURO

34,8181

0.42%
ALTIN(gr)

2.418,69

-0,57%
BİST 100

%
Çiftlik Bank Nasıl Dolandırdı?

Çiftlik Bank Nasıl Dolandırdı?

Çiftlik Bank CEO'sunun boşanma sürecinde olduğu eşi Sıla(Aydın) Soysal, savcılığa teslim olduktan sonra Çitlik Bank ve Mehmet Aydın'a dair açıklamalarda bulundu. Açıklamaların ardından Çiftlik Bank'ın nasıl işlediği de anlaşılmaya başladı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:26
Çiftlik Bank Nasıl Dolandırdı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlk Para 16 Yaşında Bir Çocuktan Gelmiş

Soysal, Çiftlik Bank’a yatırılan ilk paranın on altı yaşında bir çocuk tarafından yatırıldığını belirterek, Aydın’ın öncelikle ‘paraları günü birlik yediğini’ ve sistemin sonradan katılanlara öncekilerin parasını vermekle yürüdüğünü dile getirdi.

Aydın’ın eski eşi,Çiftlik Bank’ın ilk günlerine dair ve maddi durumlarına dair de açıklamlarda bulundu. Soysal’ ın ifadesi şöyle: “2016 yılında bir yazılım programlayıcısı arkadaşıyla Çiftlik Bank’ı kurdular. Kurduğu kişiyi tanımıyorum. Bildiğim kadarıyla ilk andan itibaren çok sayıda kişi yatırım yapmaya başlamış hatta ilk yatırımı 16 yaşında olan bir çocuğun 4 bin TL olarak yaptığını söylemişti. Bir şirket olmadığı için paralar Mehmet’in şahsi hesabına yatıyordu. Sonra birdenbire günlük 30 bin TL’ye yakın yatırım yapıldığına ben de şahit oldum.”sözlerinin ardından sistemin ilerleyişine dair de bilgi vermeye devam etti: “2 ay boyunca da böyle sürdü. Sanal olarak alınan hayvanların gerçekten alınacağı söyleniyordu ancak ortada bir çiftlik ya da hayvan yoktu. Bursa’da kiraladığı ofis ve dükkânda işlerini yürütüyor, fason yaptırdığı sucukları ya da satın aldığı yumurtaları şarküteri bölümünde kendi üretimi (Çiftlik Bank) olarak satıyordu. Oyunculara da bu arada para veriyordu. Ancak bu sistem sonradan katılanın parasını eskiden katılana vermek şeklinde oluyordu. Sistem bu şekilde işliyordu. Kendisinin şahsi hesaplarım üzerinden para kaçırdığı konusunda bilgim yok.”

Neden Bu Kadar Çok Yatırım Yapıldı?

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nevzat Tarhan, Çiftlik Bank’ın bu kadar ön plana çıkması ve insanlarda oluşan güven duygusuyla yaptıkları yatırımda etken gerekçelere dikkat çekti. Durum ile ilgili açıklama yapan Tarhan, insanların kandırılabilmesinin nedenini dört madde haline inceledi: Sürü psikolojisiyle hareket etme, sosyal itaat duygusuyla hareket etme, realite körlüğü ve duruma uygunluktan dolayı güven duygusu oluşturulması. Ayrıca tüm bu aşamalardan geçerek, yatırım yapmaya başlayan insanlarda bir süre sonra kazandığı düşündüğü yatrıımlarını kaybetme korkusunun baş gösterdiğini ve kendini daha çok yatırım yapmaya sevk ettiğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP