DOLAR

32,3711

0.16%
EURO

34,9777

-0.28%
ALTIN(gr)

2.324,22

0,22%
BİST 100

%
Döviz Geçen Haftayı Nasıl Tamamladı?

Döviz Geçen Haftayı Nasıl Tamamladı?

Geçtiğimiz hafta yükseliş kaydeden Türk Lirası, bu hafta dolar karşısında değer kaybediyor. Dolar/TL kuru 3.94'ün üzerine çıktı. 2017 Kasım ayı içerisinde 3.97'yi görerek rekor kırmıştı. Euro ise 4.86'yı geçti.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:27
Döviz Geçen Haftayı Nasıl Tamamladı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar Neden Yükselişe Geçti?

Jerome Powell’in liderliğini yapacağı ilk Fed toplantısı önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Piyasalar bu toplantıdan çıkacak kararı bekliyor. GCM Menkul A.Ş.Araştırma Uzmanı Enver Erkan; dolar/TL kurunun neden yükseldiğine dair açıklamalarda bulundu. Erkan’a göre; Türk Lirasının değer kaybetmesinin altında yatan sebeplerden bir tanesi siyasi gelişmeler. Fed’in 25 baz puan seviyesinde bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor ancak gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetmeye devam ediyor. Türk Lirasında gözlemlenen değer kaybı, içsel faktörlerden etkilense de, diğer gelişen ülkelerin para birimleri ile paralel bir seyir halinde.

Bunlara ek olarak Erkan , konuşmasına şu ifadelerle devam etti; “Fed konusunda odaklandığımız nokta geleceğe dair faiz beklentilerinin ortaya konulduğu nokta grafiğindeki hareketler olacaktır. Piyasalar Fed’den toplamda 3 faiz artırımı bekliyor ve bu beklentinin 4 veya daha fazla faiz artırımına kayması durumunda USD temasında güçlü fiyatlama reaksiyonları söz konusu olabilir. Fed ekonomik tahminlerini de güncelliyor ve özellikle enflasyon bacağında yapılabilecek yukarı yönlü güncellemeler de Fed’den faiz artırım beklentilerini yükseltebilir. USDTRY kuru kısa vadeli olarak yükseliş trendinin güncel alt noktası 3,90 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe USDTRY kuru yukarı yönlü çıkışına kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. USDTRY için 3,9467 seviyesi 1 Aralık 2017 zirvesidir. Bu sebeple de kurda yukarı yönlü çıkışlar tamam mı devam mı sorusunun cevabında yukarıda bahsettiğimiz 3,9465 seviyesi tarihi zirve (3,9818) öncesinde önemli bir bariyerdir.”

Euro/TL Kuru da Nasibini Aldı

Reuters’a ropörtaj veren bir bankacıya göre küresel çapta Fed faiz kararları öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde bir baskı oluşuyor ancak Türk Lirası yine de içsel dinamikleri sebebiyle en çok değer kaybedenler arasında önde yer alıyor. Bu da euro/tl kuruna yükseliş yönünde yansıyor.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu ise; “Enflasyondaki katılık, yükselen cari açık, Moody’s’in not indirimi ve jeopolitik/siyasi haber akışı nedeniyle iki haftalık süreçte yurt içi tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin ardından, yatırımcıların yükselen faiz ortamında ihalelere göstereceği talep önemli olacak. Hazine’nin yarınki ihalelerde borçlanma maliyetinin artmasını bekliyorum ancak ihalelerde talep sıkıntısı yaşamayacağını düşünüyorum. 10 yıllık tahvilin bileşik faizinde yukarıda yüzde 13 ve 21 Kasım’da zirve kapanışını yaptığı yüzde 13.18 seviyeleri önemli.” şeklinde konuştu.

Hazine’nin Açıklamaları da Dolara Yön Verecek

Hazine’nin son yapılacak iki ihale ile iç borçlanmanın aylık ayağı tamamlanacak ve son iki ihale ile borçlanmada beklenen rakam 3.24 milyar TL. Uslu’ya göre Fed’in 25 puanlık artış yapacağı neredeyse tamamen fiyatlandı ve 3 defa faiz artırımı eklentisinin 4e çıkıp çıkmayacağı merak konusu. Önümüzdeki haftalarda piyasaların G20 zirvesine de odaklanacağını belirten Uslu, Dolar/TL’de destek seviyelerinin 3.90 ve 3.88, direnç seviyelerinin ise 3.9350 ve 3.9500 olduğunu ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP