DOLAR

32,6045

0.38%
EURO

34,7732

0.01%
ALTIN(gr)

2.498,47

0,58%
BİST 100

%
Dudak Uçuklatan Avrasya Tüneli Zammına İndirim Geldi

Dudak Uçuklatan Avrasya Tüneli Zammına İndirim Geldi

Bilindiği üzere geçtiğimiz gün AVRASYA Tüneli’ne yüzde 26,5 oranında zam gelmişti. Bu zamma karşılı hükümet tarafından da KDV kozu masaya kondu. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrasya Tüneli için önceden belirlenmiş olan yüzde 18’lik KDV oranı yüzde 8’e çekildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:28
Dudak Uçuklatan Avrasya Tüneli Zammına İndirim Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrasya Tüneli KDV indirimi sayesinde artık araçlar geçiş ücreti için 21 TL yerine 19,2 TL ödeyecekler. Sonuçta uygulanacak olan zam oranı da yüzde 15,66’ya düşmüş oldu.

Devlet Elde Edeceği KDV’nin Bir Kısmından Vazgeçecek

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerindeki düşüş sadece otomobilleri değil minibüsleri de ilgilendiriyor. Zira minibüsler için ödenmesi gereken geçiş ücreti 31.5 TL yerine 28.8 TL olarak belirlendi. Böylelik Avrasya Tüneli’nden geçiş yapılırken ödenmesi gerek tutarın düşmesi için devlet, elde edeceği KDV gelirinin belirli bir kısmından feragat etmiş oldu.

Fiyatlar Döviz Endeksli Olarak Belirlenmişti

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın yaptığı açıklamalarda, yap-işlet-devret projeleri kapsamında Avrasya Tüneli başta olmak üzere birçok projenin şartnamelerinin hazırlandığı dönemde ihalelerin uluslar arası ihaleler olması nedeninden dolayı fiyatların döviz endeksli olarak belirlendiği aktarıldı.

16,60 TL Olması Gereken Ücret 21 TL Oldu

Bu durumdan kaynaklı olarak fiyatların zaman içerisinde Dolar/TL kurundaki değişime bağlı olarak arttığını belirten Arslan, sonuç olarak normalde 16,60 TL olması gereken ücretlerin 21 TL olarak ön görüldüğünü dile getirdi. Bu artışların minibüslere de yansıdığına değinen Arslan, minibüs geçişlerinin de 31,50 TL’ye yükselmiş olduğunu aktardı.

Dolar Kuru Yükseldiği için Ücretler Artış Gösterdi

Avrasya Tüneli zammı ile ilgili açıklamalarına devam eden Bakan Arslan, Dolar kurundaki yükselişin geçen yıl oldukça derin olduğunu belirterek bu yılki rakamların yüksekliğinin nedeninin buna bağlı meydana geldiğini ifade etti.

KDV Oranı Yüzde 18’den 8’e Düşüyor

Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını belirten Arslan, Avrasya Tüneli geçişleri için belirlenmiş olan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e çekileceğini aktardı. Böylelikle geçişler için ödenmesi gereken 21 TL’lik ücretin 19,20 TL’ye düşürüleceğini belirten Arslan, minibüslerin ödeyeceği ücretin de 31,50 TL’den 28,80 TL’ye indirileceğinin altını çizdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP