DOLAR

32,5125

0.28%
EURO

34,5977

0.2%
ALTIN(gr)

2.494,68

0,48%
BİST 100

%
Enflasyon Oranları Hem Üreticiyi Hem de Tüketiciyi etkiliyor
  • Finans 365
  • Finans
  • Enflasyon Oranları Hem Üreticiyi Hem de Tüketiciyi etkiliyor

Enflasyon Oranları Hem Üreticiyi Hem de Tüketiciyi etkiliyor

Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybıyla beraber gelen yeni zamlar Eylül ayında enflasyonun son 15 yılın zirvesini görmesine neden oldu. Bu oranların ayrıntıları haberin detaylarında...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:41
Enflasyon Oranları Hem Üreticiyi Hem de Tüketiciyi etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün merakla beklenen Tüketici enflasyonu verilerini yayınladı. Tüfe oranları ise Eylül ayında bir önceki aya oranla yüzde 6,30 oranında yüseldi. Bunun akabinde ise yıllık tüketici enflasyonu ise 24,52’ye çıktı. Bu aylık ve yıllık rakamlar ise son 15 yılın en yüksek enflasyon oranları. Yeni rekorlar kıran yalnızca TÜFE oranları değil aynı zamanda ÜFE oranlarında da sert bir yükseliş var. Aylık üretici enflasyonu yüzde 10,88 , yıllık üretici enflasyonu yüzde 46.15’e yükseldi. Bu oranlar ise 15 yılın en yüksek oranları. Enflasyonun etkileri en fazla gıda ve giyimde hissedilirken bunu ulaştırma takip etti.

GIDA MALİYETLERİ YÜKSELDİ

Gıda fiyatlarının yükselmesindeki en önemli etken girdi maliyetleri. Döviz kurundaki artış ithal olarak sağlanan ürünlerin fiyatlarında önemli bir artışa neden oldu. Çiftçinin tarımsal ürünlerden yeterli verimi alamaması ve hasatların azalmasıyla da pazara gelmesi planlanan ürünlerin geç gelmesi fiyatların yukarılara tırmanmasına neden oldu.

Seraların da etkilendiği bu gelişmelerin sonucunda domates fiyatları yüzde 35,3 artarken, mevsim sonu karpuz zam şampiyonu olarak 60,4 ile zirveye oturdu. Yine domates gibi serası beklenen biber, dolmalık biber mevsimi biten meyve ve sebzelerdeki yüzde 20-30’ları bulan artışın yanında sürekli tartışılan ekmekte yüzde 4.5, kekte yüzde 35.3, ağustosun zam şampiyonu salçada yüzde 29.1 zam var.

Yumurtada da yem fiyatlarının yükselmesinin yanında yaşlanan hayvanların gençleştirilememesi verimsizliği arttırdı ve fiyata yansıdı. Bunun yanında yumurtanın koyulacağı karton kutular ithal edildiği için üretici elindeki yumurtaları satamıyor. Bu nedenle zam üstüne zam alan süt ve süt ürünleri dikkat çeken oranda artış gösterdi.

Domatesten ıspanağa, yumurtadan bibere fiyatları bir anda yükselen gıdalar için de Tarım ve Orman Bakanlığından 25 gıda ürünü için takip masası oluşturuldu.

ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE KORKUTAN ENFLASYON

Üretici enflasyonu yüzde 46.15’e yükselerek yeni bir rekor kırdı. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas giderek açılıyor ve bu maliyet baskısı bir şekilde yansıyacak.

Gözler bu oranların ardından Ekim ayının son haftasında toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası kurulu toplantısında. Analistler yılsonu enflasyon beklentilerini yüzde 25’e kadar yükseltirken hükümetin Yeni Ekonomi Programı’ndaki beklentisi yüzde 20.8.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP