DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok: “Bilinçli Tarım Eksik!”
  • Finans 365
  • Finans
  • İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok: “Bilinçli Tarım Eksik!”

İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok: “Bilinçli Tarım Eksik!”

İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok tarıma yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:05
İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok: “Bilinçli Tarım Eksik!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok tarıma yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu.

Enflasyonun ilacının bilinçli tarım olduğunu vurgulayan Tok; “Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarını da iyi besleyebilir. Bilinçli tarım uygulamalarımızda eksiklik var. Toprak, su kadar verimlilik için doğru gübre kullanımı çok önemli. Ancak son yıllarda gübre kullanımı azalıyor” açıklamasını yaptı.

Turan Tok Enflasyon Rakamlarına Dikkat Çekti!

İGSAŞ’ın Genel Müdürü Turan Tok, enflasyon rakamlarında bulunan gıda etkisini imaa ederek, “Patatesi konuşuyoruz, soğanı ve limonu konuşuyoruz ama doğru gübre kullanımı gibi verimlilik artıran uygulamaları, su ve enerji gibi maliyet azaltıcı yöntemleri konuşmuyoruz” dedi. İGSAŞ’ın Genel Müdürüne göre gıda fiyatlarındaki artışın sebebi bilinçli tarım uygulamalarındaki eksiklik. İşte Turan Tok’un o açıklaması;

“Doğru gübre kullanımı ile bir dönümlük tarladan yüzde 30 ila yüzde 40 gibi daha fazla ürün elde edebilecek çözümlere odaklanmamız gerekiyor. Gübre sektörü, gıda arzına doğrudan pozitif etki edebilen, ülke ekonomisi açısından stratejik bir sektör. Gıda fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmanın yolu, verimliliği artırmaktan geçiyor. Günümüz şartlarında gübre ve bitki besini kullanmadan, birim alandan daha fazla ürün elde etmek teknik olarak mümkün değil. Bitkilerini iyi besleyen ülkeler hayvan ve insanlarını da iyi besleyebilir.”

Türkiye’de gübre kullanımının azalmaya başladığına dikkat çeken Turan Tok, “2015 yılında 5.5 milyon ton, 2016 yılında tarımda kullanılan gübrenin KDV’sinin sıfırlanması nedeniyle 6.7 milyon ton, 2017 yılında 6.3 milyon ton gübre kullanıldı. 2018 yılında ise yaklaşık 5.3-5.5 milyon ton arasında gübre tüketildiğini tahmin etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Turan Tok: “Tarladan Sofraya projemiz var!”

Turan Tok, “Tarladan Sofraya projemiz var. Çiftçilerimizin kendi tarlalarından numuneler alıyoruz. Analiz sonuçlarına göre gübreleme programları yapıp uygulanıyor. Yine çiftçinin kendisine ait atadan dededen görme yöntemlerle gübrelediği tarlalardaki uygulamalar sonucunda bilinçli tarımın getirdiği büyük fark çiftçilere gösteriliyor. Bu uygulamalar sonucunda, yüzde 30 daha az su, yüzde 30 daha az işçilik, Yüzde 30 daha az enerji, yüzde 30 daha az gübre ve yüzde 40 daha fazla verim elde edildiğini gördük” bilgisini verdi.

Son olarak İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok; 2019’da yenilikçi ve inovatif yaklaşımımızla ülkemizde üretimi olmayan ürünleri üreterek dışa bağımlığı azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP