DOLAR

32,3479

0.25%
EURO

35,1044

-0.12%
ALTIN(gr)

2.306,95

1,30%
BİST 100

%
Intel Hisseleri Tepe Taklak

Intel Hisseleri Tepe Taklak

Apple, Mac bilgisayarlarda kullanmakta olduğu Intel marka işlemcileri kullanmayacağını ve 2020 yılından itibaren kendi işlemcilerini üreteceğini açıklamasının ardından New York borsasında Dow Jones endeksi 1,90 oranında geriledi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:59
Intel Hisseleri Tepe Taklak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Apple tarafından yapılan bu açıklama sonrasında Intel hisseleri de Dow jones’da %6,1’lik bir düşüşle endeksin en yüksek değer kaybeden hissesi oldu. Apple’ın henüz vücut bulmamış bu kararının ardından Intel’in hisseleri düştü.

Apple IBM için üretiyordu

Apple, uzun yıllar IBM’in powerPC mimarisine bilgisayar hazırladıktan sonra 2005’te Intel işlemciye geçişini duyurdu. 2006 yılında Intel işlemci destekli MacBook Pro ile gelen değişim; Apple’ın o zamanki bilgisayar endüstrisinde en çok kullanılan x86 mimarisiyle, Intel’in sunabileceği devasa ölçek ekonomisinden yararlandığını gördü. Apple’ın zaman içerisinde, Mac ve Macbook cihazların diğer Apple ürünleri olan Iphone ve Ipad’le ile daha uyumlu olması adına böyle bir girişimde bulunduğu tahmin ediliyor.

12 yıllık beraberlik

2006 yılında MacWorld Konferansı’nda Intel işlemciler Mac bilgisayarlara tanıtıldı. 12 yıl boyunca süren bu anlaşmanın sonlanması gibi algılanan bu karar, bir kaç yıldır söylenti olarak dolaşıyordu. Apple firmasının, Iphone 8,Iphone 8 plus ve Iphone X modellerinde, İngiliz ARM şirketi patentli A serisi çiplerin kullanıldığı bilinmekteydi. fakat, Intel’in sunduğu performans ve enerji tasarrufu, Mac bilgisayarlar için kısa vadede daha geçerliydi.

Apple, dünyanın en büyük şirketi haline gelmiş, üçüncü taraflara güvenmeyen ölçek ekonomilerinin kilidini açabilmişti. IPhone’larda çıkmaya başlayan A serisi çipler, diğer cihazlarda küçük çaplı ince ayarlarla yeniden kullanılıyor. IPhone 6’nın A10’u artık 2018 iPad ve 2017 Apple TV’de kullanılıyorken, iPhone 6’nın A8 yongası HomePod’da kullanılıyor.

IOS’un başarısı referans oldu

Ios işletim sistemi ile kendi bileşenlerini üretebileceğini kanıtlayan Apple, Mac bilgisayarlar için de piyasadaki rakipleri arasında en uzun pil ömrü iddiasını sürdürecek bir yapılanmaya gitmesi gerekiyordu. Apple’ın bu açıklamasının kısa vadede sonuçları bilinmese de; şirket olarak tüm cihazlar için, her bir bileşeni kendi bünyesinde üretmek gibi bir hedefi olduğu bilinmekteydi. Sadece işletim sistemi değil, Apple kimliği altında üretilen tüm cihazlar için gerekli her bir unsurun yine Apple tarafından üretilmesi uzun vadeli beklentileri arasındadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP