DOLAR

32,4984

0.09%
EURO

34,8397

0.27%
ALTIN(gr)

2.477,17

0,62%
BİST 100

%
İran’dan Euro Çıkışı

İran’dan Euro Çıkışı

İran parasının karşı karşıya kalmış olduğu krizleri ve ABD dolarına erişimindeki kısıtlamaları önlemek aynı zamanda market istikrarını sağlamak için finansal raporlarda avro kullanılacağını devlet yönetiminde olan sosyal medya ağından yetkililer duyurmuştu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:22
İran’dan Euro Çıkışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz yıl, İran riyali ABD doları karşısında neredeyse üçte ikilik bir değer kaybetmişti. Karşılaşılan bu problem ve getirdiği tehlikeleri bertaraf etmek üzere böyle bir karar alınmış olduğu söylenmişti. Ayrıca, ABD dolarına erişimin kısıtlı olması ve Washington ile olan gerilimler de bu kararada etkiliydi. ABD dolarındaki dalgalanma, İran ekonomisinde istikrarsızlığa sebep oluyordu. Alınan bu kararla, doğacak olan problemlerin önüne geçilmesi planlanmakta.

Bir kabine toplantısında, hükümetin aldığı kararla tüm bakanlıklar, devlet kurumları ve şirketler, raporlarında Avro-Riyal kur farkını rapor edecekti. Bu görev, İran Merkez Bankasınca ifa edilecekti.

Kararın ne zaman yürürlüğe konacağı ise muallaktaydı. İşletme sahipleriyse yeni uygulamanın yürürlüğe geçmesini beklediklerini belirtmişlerdi. Şeyh Süleyman isimli ithalatçının söylediğine göre Avro’nun baz alınması, dolardaki dalgalanmanın getirmiş olduğu piskolojik baskının önüne geçebilecekti. Kendi şirketinin de genelde Avro’yu baz aldığını fakat hala bir kısım işlemlerin Dolar-Riyal kuru üzerinden yapıldığını belirtmişti. Bu kişi, markete istikrar getirecek olan herhangibir politikanın destekçişi olduğunu da sözlerine eklemişti.

Merkez Bankası yöneticisi Valiullah Seif de doların finansal raporlarda kullanılmasının mantıklı olmadığının altını çizmişti. İran’ın dış ticaretinden gelen kazançların çoğunun Avro üzerinden yapıldığı bilinmekteydi. Bunun sebebi ise ABD doları üzerindeki yaptırımlardı. Bu sebepten ötürü, İran’ın referans aldığı para biriminin, markette daha sıkça kullanılan ve durağan seyreden Avro’nun kullanılması daha makuldü.

2015’teki nükleer anlaşma ile İran’a uygulanan tüm amborgalar kaldırılmıştı. Fakat ABD ile İran gerginliği sürdüğü müddetçe İran’ın ABD dolarına tam erişimi mümkün olamamaktaydı. Geçtiğimiz aylarda da İran riyalinin değer kaybetmesinin temel sebebi de buydu. Geçtiğimiz hafta bir dolar 60,000 riyalden işlem görmüştü. Bu da İranlılar’ın ekonomideki istikrar ile alakalı endişelerini ziyadesiyle artırmıştı. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de döviz kurlarını kontrol etmeyi bir çözüm önerisi olarak öne sürmüştü. Geçtiğimiz yazdan beri İran Riyali ABD Doları karşısında yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Bu uygulamanın İran ekonomisine istikrar getirmesi beklenmekte.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP