DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
İthal Patates Haberleri Sonrası İndirim Geldi

İthal Patates Haberleri Sonrası İndirim Geldi

İthal patates haberleri sonrasında patates fiyatlarında 1 TL indirim yaşandı.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:55
İthal Patates Haberleri Sonrası İndirim Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Patates ithal edilecek lafları patatesin 3 liradan 2 lira seviyesine gelmesine neden oldu. Sektör temsilcileri ise bunun geçici bir çözüm olduğunu düşünüyor. Acilen üretim planlamasının yeniden yapılması ve gelecek yıllarda herhangi bir sorun yaşanmaması için şimdiden önlemlerin alınması gerektiği düşünüyor.

Gıda fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı hem vatandaşın hem de hükümetin bir numaralı gündem maddesi tanzim satışları ve tanzim stokları olmuştu. Hükümet geçiş dönemlerinde tanzim satış noktalarında vatandaşa uygun fiyatlı sebze ve meyve satışı gerçekleştirse de bu durum sürekli olarak devam edemeyecek. En son yaşanan gelişme ise 200.000 ton patates ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanması olmuştu.

Türkiye’de yıllık olarak ortalama 4 milyon ton patates tüketiliyor. Üretim ise 5 milyon ton 5 milyon tonun 600 bin tonu tohumluk patates olarak ayrılıyor. İhtiyacın %40’ ını Niğde (%17), Konya (%13) ve Sivas’tan (%10) şehirleri sağlıyor.

Üretimin yüzde sekseni depolara gidiyor aylık olarak 350 bin ton patates tüketiliyor turist sayısına göre bu rakam değişiklik gösteriyor kış sebzelerinde üretim düştüğünde patatesi olan talepte artış gösteriyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar patates fiyatlarındaki oynaklığın giderilebilmesi için acilen üretim planlaması yapılması gerektiğini vurguladı. Üretici ile birlikte ortak bir yapı kurulmadığı sürece patates fiyatlarındaki oynamalar sürekli olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP