DOLAR

32,5716

0.08%
EURO

34,9725

0.35%
ALTIN(gr)

2.425,43

0,11%
BİST 100

%
Kara Borsa Nedir?

Kara Borsa Nedir?

Kara borsa nedir? Sorusunun yanıtını aramadan önce Tavan fiyat uygulaması nedir? Sorusunun cevabını bulmalıyız.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:06
Kara Borsa Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tavan Fiyat Uygulaması Nedir?

Tavan fiyat uygulaması özellikle devletler arası savaş ve devlet içi karışıklık yani diğer adıyla kıtlık döneminde ürünlerin fiyatları denge piyasasının üstündedir. Devlet burada araya girip tüketicinin mağdur olmasını engellemek için ürünlerin denge piyasasındaki fiyatının altında bir fiyat belirler. Devletin belirlediği fiyata tavan fiyat denmektedir. Tavan fiyat adından da anlaşılacağı gibi devletin maksimum bir fiyat belirlediği ve piyasada fiyatı belirlenen ürünün daha fazla fiyata satılmamasıdır. Devletin asıl amacı bu uygulama ile tüketici mağduriyetlerini giderilmesini sağlamaktır. Şimdi ise asıl konumuza geri dönüp kara borsa nedir? Sorusuna açıklık getirelim.

Kara Borsa Nedir Ve Nasıl Uygulanır?

Kara borsa piyasada satılan ürünlerden belirli miktarda stok yapıp sonradan piyasaya sürmesine kara borsa denmektedir. Kara borsa fiyatı denge piyasasındaki fiyatların çok üstündedir. Çünkü hem ürünün çok talep görmesi hem de ürünün arzı az olmasından dolayı satıcılar kara borsaya yönelmektedir. Devletin uyguladığı tavan fiyatının üstünde bir fiyata satarak kar etme amacındadırlar.

Kara Borsacılık Nasıl Azaltılır?

Devletlerin kara borsacılığı önlemek için bazı önlemler alması gerekebilir. Örneğin 1980 ekonomik krizinde bazı temel ihtiyaç ürünleri(tüp, benzin vb.) kara borsaya düşmüş ve devlet karne yöntemi ile çözüm bulmaya çalışmıştır. Bir diğer çözüm ise devletin elinde ürün stoğu varsa ya da ürün ithal edebilecek ekonomik imkanı varsa ürün arzını arttırmaya çalışmalıdır. Ürün arzı arttırıldığında ürün kendiliğinden piyasa da dengeye gelecektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP