DOLAR

32,5057

0.28%
EURO

34,5814

0.22%
ALTIN(gr)

2.497,87

0,60%
BİST 100

%
Kasım Ayı Enflasyonu ve Piyasalara Etkisi Belli Oluyor!

Kasım Ayı Enflasyonu ve Piyasalara Etkisi Belli Oluyor!

Kasım ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklanacak. Hafta içinde açıklanacak olan enflasyon rakamlarının piyasalara olan etkilerini değerlendiriyoruz. Kasım ayı enflasyon rakamları ve etkileri.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:54
Kasım Ayı Enflasyonu ve Piyasalara Etkisi Belli Oluyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kasım ayı enflasyon rakamları hafta başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak. Ekonomi ile ilgili atılan adımlar sonrası düşmesi amaçlanan enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla para piyasalarına olan etkisi merak ediliyor.

ENFLASYON EKİM’DE TEPE NOKTASINI GÖRDÜ

Econs Danışmanlık Kurucu Ortağı Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT’ye yapmış olduğu değerlendirmelerinde enflasyon rakamlarına dair açıklamalarda bulundu. Enflasyon değerlendirmelerinde Ekim ayı sonuçlarını tepe olarak değerlendiren Yükseltürk Kasım ve Aralık aylarında aşağıda doğru bir yönelme olacağını açıkladı.

Enflasyon rakamlarında belirli bir süre yatay bir seyir izleneceğini öngören Ferhat Yükseltürk “Son dönemde kurda %20’nin üzerinde geri çekilme var, bunun fiyatlara ne kadar yansıdığını izleyeceğiz. Ben enflasyonda önümüzdeki dönemde yatay bir seyir, Şubat – Mart’tan itibaren de hızlı geri çekilme bekliyorum” açıklamasında bulundu.

DOLAR KURU, ÖTV VE KDV ETKİSİ

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan’da enflasyon rakamlarına dair açıklamasında aylık enflasyonda %1 oranında bir düşme beklediklerini ifade etti. Enver Erkan, Kasım ayında dolar kurunun TL karşısında değer kaybetmesinin enflasyon rakamlarına olumu etki yapacağını belirti. Değerlendirmelerinde hükümetin başlatmış olduğu KDV ve ÖTV indirimleri değinen uzman otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde önemli derecede fiyat düşüşleri yaşandığını ve enflasyon rakamlarına olumlu yansıyacağını açıkladı.

”Yıl sonuna kadar devam edecek olan KDV ve ÖTV teşviklerinin ilgili sektörlerde satış fiyatını aşağı çekmesi ve firmaların vergi teşviklerine ilave olarak yapmış oldukları fiyat kampanyaları da fiyatların gerilemesinde etkili oldu. Bu bağlamda, söz konusu sektörlerde yıl sonuna kadar fiyatlar genel seviyesinin önceki aylara göre bir miktar aşağıda seyretmesini bekleriz. Tüm bu faktörler çerçevesinde aylık bazda enflasyonda %1 oranında bir düşüş bekliyoruz. Böylece de yıllık enflasyon Ekim ayında gördüğü tepe seviye %25,2’den %22,2’ye gerileyecek.”

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP