DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Kömür Ve Linyit Maden İşletmeleri de Satılacak Mı?

Kömür Ve Linyit Maden İşletmeleri de Satılacak Mı?

Kömür Üreticileri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Temiz Kömür Teknolojisi Zirvesi ve Fuarı 10- 11 Nisan 2018 tarihlerinde İstanbul Pullman Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:32
Kömür Ve Linyit Maden İşletmeleri de Satılacak Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nisan tarihi itibariyle başlayan zirvede Dünya enerji üretiminde % 40 oran ile enerji üretiminde iyi bir yere sahip olan kömürün, temiz ve çevreci teknolojiler ile nasıl üretebileceği konusunun görüşüldüğü bildirildi. Türkiye’nın bağımsız enerji üretiminin nasıl arttıralacağı konusu da görüşülen zirvede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, 2018 yılı içerisinde en az beş kömür ve linyit madeninin ruhsat devri modeliyle işletme hakkının verilmesi için ihaleye çıkarılacağını bildirdi.

İlk İhale Ne Zaman Yapılacak? Hangi Kömür Madeni İşletmesi İhaleye Çıkacak?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli Reuters’a yaptğı açıklamada , ilk ihalenin Haziran ayının ilk haftasında olacağı ve 15-20 milyon ton rezerve sahip Armutçuk Alacaağzı madenin ihaleye çıkarılacağı bilgisini verdi. 1829 yılından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde yer altından çıkarılan ve ülkenin enerji ihtiyacını karşılamakta olan kömür yatakları yoğun olarak Batı Karadeniz bölgesine bulunmakta olup, İlk ihale edilecek olan Armutçuk Alacaağzı kömür madeni Karadeniz Ereğli’de bulunmaktadır.

Amaç En Az Beş Sahayı İhale Etmek

Yapılan açıklamada Armutçuk Alacaağzı Kömür işletmesi ihalesı sonrasında 136 milyon ton rezervi olan bir sahanın daha ihale edileceği bilgisi verildi . 2018 yılı içinde en az beş sahanın ihaleye çıkarılacağı açıklamasında bulunuldu . Armutçuk’un ardından ihalaye çıkarılacak olan ikinci sahanın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş ile sözleşmeli olduğunu belirten Benli ; sahanın sözleşme tasfiye sonrası ruhsat devri yöntemi ile ihale edileceğini bildirdi. Bu yıl ihale edilmesi planlanan üç sahanın Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait olduğu ve kullanılmayan sahalar olduğu belirtildi. Yaklaşık üç ay önce yapılan kanun değişiklliği ile kamunun elinde olan fakat işletilemeyen sahaların ruhsatlarının özel sektöre devredilerek ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığı belirtildi . Yeni ihale modeli ile ilgili olarak , hedeflenenin kamuya para kazandırmak değil, istihdam sağlamak olduğu açıklandı . Benli; yeni model ile ilgili olarak her sahaya özel hazırlık dönemi için süreler konulacağını bu süre bittikten ve üretime başladıktan 15 ay sonra gelir beklentisi olacağını belirtti. Yatırımcının kamuya ;gelirden ya da kömürden pay vermesi beklenmekte.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP