DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Merkez Bankası Aralık PPK Toplantısında Agresif Faiz İndirimi Kararı Alır Mı?
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankası Aralık PPK Toplantısında Agresif Faiz İndirimi Kararı Alır Mı?

Merkez Bankası Aralık PPK Toplantısında Agresif Faiz İndirimi Kararı Alır Mı?

Ekonomide yaşanan gelişmelerin neticesinde Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı alıp almayacağı konuus ekonomistler tarafından tartışılır oldu. Daha önce Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını 2019 sonlarında alacağını öngörülürken bu kararın bahar aylarında alınabileceği ifade edildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:24
Merkez Bankası Aralık PPK Toplantısında Agresif Faiz İndirimi Kararı Alır Mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler faiz indirimi konusunu gündeme getirdi.

Kasım ayı enflasyon rakamlarının düşük olması, Türk Lirasının normalleşme sürecine dönmesi ve Dolar karşısında değer kazanması, vergi indirimi kararları, petrol fiyatlarında yaşanan düşme piyasalardaki olumlu etkilerini hissettirmişti.

Ekonomide atılan bu adımların ve alınan sonuçların ardından ise Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı alıp almayacağı beklenir oldu. Peki Merkez Bankası faiz indirimi kararı alır mı? Ekonomistler bu konuda ne düşünüyor?

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ KARARI ALIR MI?

Merkez Bankasının faiz indirimi kararı alma sürecine dair yapılan yorumlarda ve analizlerde 2019 yılı ikinci yarısı ile sonları işaret edilmişti. Ancak bazı uzmanlar bu sürenin kısalabileceği tahmininde bulundular. Türkiye Gazete’sinde yer alan habere göre, Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABN Amro Bank Ekonomisti Nora Neuteboom 2019 yılının ilk çeyreğinde oluşacak enflasyon rakamlarına bağlı olarak Merkez Bankası’nın 2019 yılı ortalarında faiz indirimi kararı alabileceğini söyledi. Nora Neuteboom açıklamasında Merkez Bankası’nın mümkün olduğunca çabuk faizleri indirmek isteyeceğini söyledi.

Nomura Ekonomisti İnan Demir’de yapmış olduğu açıklamasında faiz indirimi kararının 2019’un ikinci yarısında olabileceğini söyledi. Enflasyon rakamlarına dikkat çeken İnan Demir, TL’nin kademeli değer kazanması ve istikrarı nedeniyle bu kararın öne çekilme ihtimali olduğunu da ifade etti. “Enflasyondaki mevcut görünüm, Merkez Bankası’nın faiz indirimini, 2019’un ikinci yarısına ertelemesine sebep olabilir. Her ne kadar baz senaryomuzda uzun süre politika faizinde değişim beklemesek de, TL’deki istikrar nedeniyle beklediğimizden daha erken bir faiz indirimini göz ardı etmemeliyiz”

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey’de faiz indirimi kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Jason Tuvey açıklamalarında TL’nin değer kazanması ve enflasyon adımlarına dikkat çekerek faiz artırımı olmayacağını öngördü. Açıklamasında ayrıca erken bir faiz indirimi kararı alınabileceğini söyleyen Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey şu açıklamalarda bulundu. Siyasi irade de gevşek para politikasını desteklediğinden, Merkez Bankası’nın agresif faiz indirimi ihtimali gittikçe artıyor”

Finans Değerlendirmelerini Yakından Takip Etmek İçin bizleri takip edin

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP