DOLAR

32,3162

0.2%
EURO

35,1419

0.02%
ALTIN(gr)

2.292,48

0,67%
BİST 100

%
Merkez Bankası Ekim Ayı Cari İşlemler Dengesi Verilerini Açıkladı
  • Finans 365
  • Finans
  • Merkez Bankası Ekim Ayı Cari İşlemler Dengesi Verilerini Açıkladı

Merkez Bankası Ekim Ayı Cari İşlemler Dengesi Verilerini Açıkladı

Merkez Bankası Ekim ayına ilişkin yayımladığı ödemeler dengesi istatistikleri yayımladı. TCMB tarafından yayımlanan denge istatistiklerinin Ekim ayında fazla verdiği bildirildi. merkez Bankası tarafından yayımlanan istatistik raporuna dair değerlendirmeleri haberimizde paylaşıyoruz.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:12
Merkez Bankası Ekim Ayı Cari İşlemler Dengesi Verilerini Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2018 Ekim ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini açıkladı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan istatistiklere göre, Eylül ayında görülen cari fazla Ekim ayında da devam etti. Ekim ayında ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması, döviz kurunda yaşanan yükseliş ve ithalat maliyetlerini artırması, buna bağlı olarak ithalatta azalma ve dış ticaretteki daralması ödemeler dengesinin fazla oluşmasına etki etti.

CARİ İŞLEMLER DENGE İSTATİSTİKLERİ

Bu kapsamda Merkez Bankası tarafından yayımlanan rapora göre Ekim ayında ödemeler dengesi 2 milyar 770 milyon dolar fazla verdi. 12 aylık cari açık ise 39 milyar 403 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ilan edilen 2018 Ekim ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri öncesinde ekonomi uzmanları tarafından yapılan değerlendirmelerde cair açığın 2,46 milyar dolar olarak bekleniyordu. Cari işlemler fazlası, eylülde 1 milyar 830 milyon dolar, 12 aylık cari açık ise 46 milyar 58 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

MERKEZ BANKASI TARAFINDAN YAYIMLANAN DUYURU

“Bir önceki yılın Ekim ayında 3.837 milyon ABD Doları açık veren cari işlemler hesabı bu yılın Ekim ayında 2.770 milyon ABD Doları fazla vermiştir. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 39.403 milyon ABD Doları’na gerilemiştir.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın Ekim ayında 466 milyon ABD Doları açık vermişken, bu ayda 6.167 milyon ABD Doları fazla vermiştir.

Cari işlemler hesabının fazla vermesinde, bir önceki yılın Ekim ayında 5.643 milyon ABD Doları açık veren dış ticaret dengesinin bu yılın aynı ayında 799 milyon ABD Doları fazla vermesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon ABD Doları artarak 3.028 milyon ABD Doları’na yükselmesi etkili olmuştur.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 501 milyon ABD Doları tutarında artarak 2.648 milyon ABD Doları’na yükselmiştir.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon ABD Doları artarak 1.074 milyon ABD Doları olmuştur.

İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 168 milyon ABD Doları azalarak 105 milyon ABD Doları’na gerilemiştir.

Yatırım Azaldı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 784 milyon ABD Doları azalarak 699 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 491 milyon ABD Doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 94 milyon ABD Doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 82 milyon ABD Doları net alış yaptığı görülmektedir.

Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.353 milyon ABD Doları ve 25 milyon ABD Doları net geri ödeme gerçekleşmişken, Genel Hükümet 2.000 milyon ABD Doları yeni tahvil ihracı gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlarda 2.605 milyon ABD Doları tutarında net çıkış gerçekleşmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 745 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 515 milyon ABD Doları net azalış kaydetmiştir.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 1.383 milyon ABD Doları ve 92 milyon ABD Doları net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler 33 milyon ABD Doları net kullanım gerçekleştirmiştir.

Resmi rezervlerde bu ayda 1.713 milyon ABD Doları rezerv artışı gözlenmiştir.”

Finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP