DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Şehit ve Gazi Yakınlarını Sevindirecek Genelge Yayınlandı
  • Finans 365
  • Finans
  • Şehit ve Gazi Yakınlarını Sevindirecek Genelge Yayınlandı

Şehit ve Gazi Yakınlarını Sevindirecek Genelge Yayınlandı

Şehit ve gazi yakınlarını sevindirecek genelge Başbakanlık tarafından yayınlandı. İşte genelgenin detayları...

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:41
Şehit ve Gazi Yakınlarını Sevindirecek Genelge Yayınlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şehit ve gazi yakınlarının kamuda hizmetli sınıfında çalıştırılmaları zaman zaman ülke gündemini meşgul eden bir durumdu. Ayrıca şehit ve gazi yakınlarının özlük haklarına yönelik bir takım eleştiriler de hükümet cenahından değerlendiriliyor, çözüm üretilmeye çalışılıyordu. Şehit ve gazi yakınlarını yakından ilgilendiren haber ise Başbakanlık’tan geldi.

TBMM’de geçtiğimiz günlerde görüşülen hizmetli kadrolarına atanmış şehit ve gazi yakınlarının büro hizmetlerinde çalıştırılması konusu torba yasa ile birlikte çıktı. Bu yasanın yürürlüğe girdiğini gösteren genelge ise Başbakanlık tarafından yayınlandı. Genelgede; 3713 Terörle Mücadele Kanunu’nun Ek 1. maddesi kapsamında kamu idarelerinde istihdam edilen şehit ve gazi yakınlarının 3712 sayılı kanun ile elde ettikleri hakların kapsamının genişletilmesinden bahsediliyor. Bu genişletmeyle birlikte mevzuat ve öğrenim durumları gereği “hizmetli” statüsünde bulunan şehit ve gazi yakınlarının büro işlerinde görevlendirilmesine önem ve öncelik verileceği hususu da karara bağlanmış durumda. Böylece kamu idarelerinde “hizmetli” pozisyonunda çalışan şehit ve gazi yakınları için pozisyonlarının “memur” olarak değiştirilmesi de gündeme gelmiş oldu.

Bu genelge ile birlikte memur olmanın kapsamı biraz daha genişletildi. Şehit ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edilmesi konusunda ise artık eğer anne, baba ya da kardeşlerin bu hakkı kullanmaması durumunda eş ya da çocuklardan toplam iki kişinin daha istihdam edilmesi mümkün.

Yaş Sınırı Da Kalkıyor

Memurluk kapsamının genişletilmesi sadece şehit ve gazi yakınlarının “hizmetli” statülerinin değiştirilmesi ve istihdam esnekliğinin getirilmesiyle sınırlı değil. Yayınlanan genelge ile birlikte daha öncesinde 45 yaşını doldurmuş olanlar kamuda istihdam edilemiyorlardı. Yeni düzenleme bu sorunu da ortadan kaldırdı. Böylece kamuda istihdam için yaşa bakılmayacak.

Ortaöğretim Öncesine De Memurluk Yolu Açılıyor

Yüksek öğretim ve orta öğretim öncesi öğretim derecelerine sahip olanlar “hizmetli” kadrolarına atanırken yüksek öğretim ve orta öğretim mezunları aldıkları eğitimi gösterir belgeyi ibraz ettikten sonra “memur” kadrolarına yeterlilik puanını aldıktan sonra atanabiliyorlardı. Yeni düzenlemeyle, ilkokul, ilköğretim ve ortaokul mezunları da “memur” kadrolarına atama isteyebilecekler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP