DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Süper Teşvik Paketi Bugün Açıklanıyor

Süper Teşvik Paketi Bugün Açıklanıyor

Proje altyapısı olan ve süper teşvik olarak adlandırılan sistem yatırımcılara önemli katkı sağlayacak teşvikler içeriyor. Süper teşvik sistemine katılan projeleri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklayacak.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:09
Süper Teşvik Paketi Bugün Açıklanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Süper Teşvik Paketi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı süper teşvik sistemi şu ana kadar hazırlanmış en geniş kapsamlı destekleri yatırımcılara sunacak. 10 başlık altında yatırımcılara dünyanın en kapsamlı teşvikleri sunan sistemine 23 firma toplamda 130 milyar liralık proje için başvuruda bulundu. Bu firmalara tek seferde verilecek teşvik belgeleri ile birçok önemli sektörde yatırımların önünün açılacağı belirtiliyor. Açıklanacak yeni sistem için dünyanın gözleri Türkiye’de.

Teknolojik Yatırımlara Destek

Devlet tarafından 130 milyar liraya ulaşacak yatırımları onaylandı. Cumhurbaşkanlığı külliyesi’nde bugün açıklanacak olan önemli yatırımlar madencilik, petro-kimya, sağlık, haberleşme ve tarım sektörleri başta olmak üzere 12 sektörde yapılacağı konusunda öngörüler mevcut. Süper teşvik sisteminden yararlanacak yatırımlar, büyük oranda açık verilen hammadde yanı sıra, sanayinin sürdürülebilmesi için önemli olan yüksek teknolojili ürünleri ele alması bekleniyor.

Listede Üç Öncü Firma

Süper teşvik sisteminden faydalanacak firmaların listesinde Türkiye’nin üç enerji devi de bulunuyor. Petro kimya alanında beş şirket, sağlık sektöründen iki firma, savunma ve haberleşme sektöründen sekiz firma, maden şirketinin de bulunduğu liste öncü firmalar göz dolduruyor. Ayrıca turizm sektöründen iki büyük havayolu firması, ulaşım, tarım, çimento, emlak, cam, çelik sektörlerinden de firmalar listede yer alıyor.

Maliyetler Düşüyor

Teşvik sisteminde başlangıç maliyetleri azaltılacak, faiz desteği sağlanacak, pirim teşviki ve KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi ve gümrük vergisi muafiyeti gibi destekler verilecek. Teşvikten yararlanacak firmalara 7 yıl sigorta pirim desteği verilecek. Eğer yatırım altıncı bölgede bulunuyorsa bu destek 10 yıla çıkarılacak. Aynı bölgede gelir vergisi stopaj desteği de 10 yıl süreyle sağlanacak. Kredi faizlerinin Türk lirası için 5 puanı döviz için 2 puanı devlet tarafından sağlanacak.

Süper Teşvik Başka Neleri İçeriyor?

Yatırım yapan firmalara bina inşaatı harcamalarında KDV iadesi yapılacak. Firmalara enerji desteği, sermaye katkısı, Personel desteği, Kurumlar vergisi istisnası, Yatırım yeri tahsisi gibi desteklerde sağlanacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP