DOLAR

32,3441

0.19%
EURO

35,1193

-0.2%
ALTIN(gr)

2.239,44

-0,17%
BİST 100

%
Ticaret Sektörü İflasın Eşiğinde Mi?

Ticaret Sektörü İflasın Eşiğinde Mi?

Herkesin gözünü iflasa sebep olabilecek ticaret savaşlarına çevirdi. Cirosu 50 milyon Euro'nun üzerinde olan şirketler için tehlike çanları çalıyor ve büyük riskteler.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:51
Ticaret Sektörü İflasın Eşiğinde Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Dünya ABD Başkanı Donald Trump’ın ihracatta getirdiği ek gümrük vergisiyle ticaret sektöründe neler yaşanacağını korkuyla izliyor. Sadece ticareti değil şirketleri de etkileyecek olan bu durum bir çok sektörde firmayı iflasa sürükleyeceği öngörülüyor. Uzmanların açıklamasına göre buna benzer bir durum 1930 yılında ABD’nin çoğu malda gümrük tarifelerinin yükseltilmelerine onay veren Hawley Smoot Tarife Kanunu ile yaşandı ve birçok firmayı iflasa götürdü.

Euler Hermes’in açıklamaları şaşırtıyor

Dünyanın alacak sigortasında lider konumda olan Euler Hermes’in açıkladığı Küresel İflas Endeksi iflaslarda geçen yıl %1 yükselme olduğunu, bu yıl %1 düşüş beklendiğini fakat iyileşmenin her yerde farklı olmasının beklendiğini gösteriyor.

2017 yılındaki büyük şirketlerin iflası 57 tane artış gösterirken 321 şirket ise sektöre veda etti. 42 artış ve 138 şirket ile Batı Avrupa birinci olurken, ikincilik 17 artış ve 63 şirket ile Asya’nın elinde. Küresel büyümenin devam etmesine rağmen risklerin devam ettiğini gösteren açıklamaya göre diğer bir tehdit ise büyük firmaların tehlike altında olması. Bu firmalarla iş yapan diğer şirketleri de ilgilendiren bu durum herkesi korkuttu.

Endekse göre inşaatta borçluluk oranları, hizmet sektöründe rekabet, tarımsal gıdada emtia fiyatları, perakende de dijitalleşme ve metal sektöründe ise fazla kapasite tehdit unsuru olduğundan iflasları hızlanmasında etkin rol oynadıklarını gösteriyor.

Birincilik Çin’in elinde

Çin yapılan bu ek vergiden sonra yaptığı açıklama ile ABD ile savaşa girmek istemediğini belirtirken yine de önlem planladığını açıkladı. Çin’deki iflasların artışı 2017 yılında %35 iken bu yıl %10 olması bekleniyor. Fakat ABD ile ticaret sektöründe önemli ortaklıkları olduğundan bu durumda farklılıklar oluşabilir.

Türkiye’de ne olacak?

Endekse göre, Türkiye’de, 2017 yılında iflaslarda %4’lük bir artış oldu; bu yıl ise %4 düşmesi bekleniliyor. Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner’in yaptı açıklamada Türkiye’de Kredi Garanti Fonu (KGF) ve piyasadaki canlılığı etkileyenler vasıtasıyla iflaslarda geçen yılda artış %4 olurken bu yıl %4’lük bir düşüş beklediklerini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP