DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

%
Türkiye Dünya’ya Defne Yaprağı İhraç Ediyor

Türkiye Dünya’ya Defne Yaprağı İhraç Ediyor

Türkiye defne ve defne yağı ihracatında tüm Dünya da zirvede yer alıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:02
Türkiye Dünya’ya Defne Yaprağı İhraç Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Avrupa’ya 14 bin ton Defneyaprağı ihracatı yapıyor. Orman köylüleri için çok büyük gelir kaynağı olan Defneyaprağı ve yağı Almanya İtalya Fransa ve Hollanda gibi çeşitli Avrupa ülkelerine satılıyor.

Bitkisel üretim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara göre tıbbi ve aromatik bilgiler projesi kapsamında Muğla’nın Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Belen Mahallesi’nde 2015 yılında Mehmet ve Nigar ölemez çiftinin bahçesine diktikleri Defne fidanları ilk hasadı verdi. Hasat edilen ürünler ihracatçı bir firma tarafından alındı. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal konuyla alakalı önemli açıklamalar yaptı. Endemik ürünlerin yüzlü 12’sinin Muğla’da yetiştiğini söyleyen Erkan Muğla’da orman köylüsünün en büyük geçim kaynakları arasında defnenin yer aldığını söyledi.

Defne Türkiye’nin en önemli ihraç ürünü olduğunu söyleyen Erkal defnelerin ormanların korunması ve kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla kültürel değerinin yüksek olduğunu söyledi.

Defne bütün aksamı kullanılarak ekonomiye can veren tıbbi bir aromatik bitki olduğunu da söyleyen Türkiye’de 2018 verilerine göre 14 bin ton 1000 ton defne ihracatında 40 milyon dolar gelir elde edildi. Bunun 1000 tonu sadece Muğla’dan karşılandı. Türkiye Defne ihracatında lider ülkeler arasında yer alıyor. Ülke olarak hedefimiz 5 yıl içerisinde bu rakamı 3 katına çıkarmak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP