DOLAR

32,3828

0.11%
EURO

35,0674

-0.2%
ALTIN(gr)

2.317,40

1,77%
BİST 100

%
EYT son dakika: 4D’li taşeron işçiler çalışmaya devam edebilecek mi? EYT emeklilik başvurusu nereden yapılacak?
  • Finans 365
  • Gündem
  • EYT son dakika: 4D’li taşeron işçiler çalışmaya devam edebilecek mi? EYT emeklilik başvurusu nereden yapılacak?

EYT son dakika: 4D’li taşeron işçiler çalışmaya devam edebilecek mi? EYT emeklilik başvurusu nereden yapılacak?

ABONE OL
30 Ocak 2023 12:56
EYT son dakika: 4D’li taşeron işçiler çalışmaya devam edebilecek mi? EYT emeklilik başvurusu nereden yapılacak?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, kanun teklifinin detaylarını açıkladı. EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla ilgili tarih veren Akbaşoğlu; “En geç haftaya salı ya da çarşamba günü Genel Kurul’da yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat’ta yasalaşarak yürürlüğe girecek. Emeklilik başvuruları e-Devlet’ten yapılacak” dedi.

– EYT kapsamında olanlar hangi statüden emekli olacak?

Hizmet dökümünde son 7 yıllık (2520 gün) çalışmaya bakılacak. Hangi kurumdan daha fazla prim (1261 gün ve üstü) ödenmişse o kurumdan (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) emekli olunacak. O kurumun prim ve yıl şartının sağlanması gerekecek. Emeklilik kurumu olarak bakılacak son 7 yıl, geriye doğru takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 yıl olarak anlaşılmalı.

* 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar EYT düzenlemesi kapsamında emekli olabilecek mi?

9 Eylül 1999 (dahil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 (dahil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenler de düzenleme kapsamında emekli olabilecek. Borçlanma yapanlar ‘gelinen işe başlangıç tarihindeki’ prim gün şartlarına tabi olacak.

* Kimlerin askerlik borçlanması EYT’li yapar?

Askerlik borçlanması ile girişini 8 Eylül 1999 öncesine çekebilenler EYT kapsamına girebilecek. Başlangıcı geriye çekmek için ise sigortalı olmadan önce askerliğin yapılmış olması gerekiyor. Bu da yetmiyor. Borçlanma ile sigorta başlangıcının 8 Eylül 1999 öncesine çekilebilmesi gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur’luların sigortalı olmadan önce yaptığı askerlik için borçlanması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Memurlarda ise askerlik borçlanması farklı etki yapıyor. Memuriyet öncesi askerlik hizmeti eğer 23 Mayıs 2002 tarihinden önce ise emeklilik yaşını etkiliyor. Ama işçilerde olduğu gibi sigortalılık başlangıç süresini borçlanma kadar öne çekmiyor.

* Doğum borçlanması yapmak hangi hallerde sigorta başlangıcını geriye çeker?

Kadınlar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor. Ancak bu borçlanma prim gün sayısını artırıyor. En çok çocuk başına 720 gün, 3 çocuk için 2160 gün prim kazanabiliyor. Sigorta başlangıç tarihini geriye çekmiyor. Ancak anneler eğer stajdan sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları borçlanabiliyor. Stajdan sonra doğum yapan anneler, borçlanma ile başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekebiliyorsa EYT’den yararlanabilecek.

* Avukatlar nasıl EYT’li olur?

Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları halinde bu süreleri borçlanabiliyor. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların EYT kapsamına girmesi için bu borçlanma ile başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesine çekebilmesi şart. 1 yıllık sürenin tamamını borçlanmak şart değil, ihtiyaç kadar da borçlanma yapılabiliyor.

* Ne kadar borçlanma yapılmalı?

Tüm süreler için borçlanma yapmak şart değil. İhtiyaç kadar borçlanma yapılabiliyor. Burada başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesine çekecek kadar borçlanma yapmak önemli. Bazı kişiler için 1 günlük borçlanma bile yetebilecek. Yani 1 gün bile EYT’li yapabilecek.

-İlk maaş ne zaman alınacak?

Mevzuata göre; SSK’lıların ve Bağ-Kur’luların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri halinde aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren başlıyor. Buna göre, Şubat’ta başvuranların maaşı 1 Mart’tan itibaren hesaplanacak. İlk maaşların Mart’ta hesaba yatırılması bekleniyor. Burada emekli aylığı bağlama işleminde yaşanabilecek olası bir uzama kayba yol açmayacak. EYT’liler biriken bütün maaşlarını alabilecek. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu hazırlıklara şimdiden başladı. Bu nedenle bir gecikme olması beklenmiyor.

* EYT’liler çalışmaya devam edebilecek mi? Prim desteği hangi hallerde var?

İsteyen aynı işyerinde ya da farklı bir yerde çalışabilecek. Aynı yerde çalışmaya devam edenler için prim desteği sağlanacak. Düzenleme ile 8 Eylül 1999 (dahil) öncesinde sigortalı sayılanlardan bu düzenlemenin yürürlük tarihinden sonra ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlanması için talepte bulunarak aylık bağlananların aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde destek verilecek. Bu sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin sosyal güvenlik destek primi maliyetinin azaltılması için Hazine’den karşılanacak destekle bu işverenlere 5 puanlık prim indirimi sağlanacak. Akbaşoğlu da, konuyla ilgili, “Emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazinemiz üstleniyor” dedi.

* Taşeron işçiler çalışmaya devam edebilecek mi?

Taşeron olarak bilinen ve daimi işçi statüsüne geçen yüz binlerce çalışan için zorunlu emeklilik ortadan kalkacak. Bu kapsamda çalışanlar ister emekli olacak isterse işine devam edebilecek.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP