DOLAR

32,5034

-0.12%
EURO

34,9650

0.34%
ALTIN(gr)

2.427,46

0,19%
BİST 100

%
Eylül Enflasyon Rakamları Belli Oldu

Eylül Enflasyon Rakamları Belli Oldu

Vatandaşın gözü Eylül ayına ait TÜİK, TEFE, TÜFE rakamlarında. Kira artışları ne kadar olacak? En fazla ne kadar zam yapılabilir? Oranlar ne şekilde açıklanacak? Enflasyon beklenen düzeyde mi gerçekleşti? Tüm bu soruların cevabı haberimizin içinde..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:26
Eylül Enflasyon Rakamları Belli Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası Enflasyon Beklentisi

Ağustos 2020 tarihinde %0,92 olarak açıklanan Eylül TÜFE beklentisinin %1,07 olarak değiştirildiği görülüyor. Cari yılsonu TÜFE beklentisi %10,82 den %11,46 ya çıktı. Oranlara bakıldığında enflasyon hedefi %9,70 ten %10,15 e çıkmış durumda. İbrenin yükseliş şeklinde olması dövizde görülen yükselmelerin etkisini gösteriyor.

Yılsonu dolar kuru beklentisi 7,34 iken şimdi 7,60 seviyesi konuşulmakta. Tüm bu ekonomik parametreler vatandaşa ne ifade ediyor?

Kira Artışları

Vatandaş ekonomik darboğazı aşmak için beklentisi yüksek. Ancak döviz kurlarındaki yükselişler alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor. En basit şekliyle eylül ayında 1000 TL kira ödeyen bir kişinin kira artış zamanı gelmişse, uygulanacak olan kira artış oranı %11,77 yani yeni ödenecek tutar 1112 TL.

Mevcut şartlar altında her kuruşun çok değerli olduğu bu dönemde yaşanacak olan bu emsal artış vatandaşı daha da zor koşullara sürükleyecek gibi gözüküyor. Alım gücüne bağlı olarak her geçen gün enflasyon karşısında ezilen vatandaş dayanma sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Salgın sürecinde devlet yardımlarından faydalanamayan bireyler için durum daha da kötüleşiyor.

İşyerlerinin içinde bulunduğu mali sıkıntılar, yurt dışı kaynaklı ekonomik zorlayıcılar ve her geçen gün artan pahalılık karşısında alınması gereken tedbirler merakla bekleniyor. Enflasyonun yükselme eğrisinde olması, ekonomik değerlerin her gün değişmesine neden oluyor.

Bu yükselişin vatandaşı daha fazla ezmemesi adına alınması gereken tüm önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi ve enflasyon seviyesinin beklenti doğrultusuna dönmesi gerekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP