DOLAR

32,6051

0.38%
EURO

34,8074

0.2%
ALTIN(gr)

2.497,07

0,52%
BİST 100

%
EYT Düzenlemeleri Yapıldı Emekli Olmak İsteyenlere Gün Doğdu
  • Finans 365
  • Gündem
  • EYT Düzenlemeleri Yapıldı Emekli Olmak İsteyenlere Gün Doğdu

EYT Düzenlemeleri Yapıldı Emekli Olmak İsteyenlere Gün Doğdu

EYT düzenlemelerinde sona yaklaşılırken sorun olarak düşünülen yerlerde de iyileştirmeler yapıldı. Emekli olmak için bekleyen vatandaş ise heyecanla yapılacak açıklamayı bekliyor. Kimlerin yararlanacağı, düzenleme içerikleri neler bunların hepsi şimdiden araştırılıyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:28
EYT Düzenlemeleri Yapıldı Emekli Olmak İsteyenlere Gün Doğdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Detaylı bir açıklama yapılmasa da düzenlemenin Meclise gelmesi an meselesi. Düzenlemeler hayata geçtiği taktirde kadınlar 20 erkekler ise 25 sene sigortalı çalışmaları yetecek. Bu sürelere ek olarak elbette prim gün sayıları Da dikkate alınacak. 5000 gün olarak konuşulan bu sayının aşağıya inme ihtimalinin olmadığı edinilen bilgiler arasında. Emeklilikle beraber konuşlan Finlandiya çalışma modeli ise gündeme gelmedi.EYT 1999 yılından önce çalışanların kapsama girdiği bir sistem. 4447 sayılı Kanununbu sistemde sigortalı çalışanlar için önemli noktalar mevcut. Eskiden prim gün sayısı ve çalışılan sene yeterliyken şu an yaş bekleyenler çoğunlukta. EYT düzenlemesi hayata geçirildiğinde bu sorunun ortadan kakması bekleniyor.

Finlandiya Modelinde Farklı Durumlar Söz Konusu

EYT konuşulurken Finlandiya modeli de gündeme getiriliyor. Finlandiya modeli sistematik hale getirilirse EYT’lilerin durumunda ciddi anlamda iyileşmeler olabilecek. Finlandiyamodelinin dezavantajı maaş kesintisidir. %4 oranında maaş kesintisi ile emeklilik hakkı elde edebilen çalışanlar bu noktada tedirgin olabilir. İlgililerin de bu modeli gündeme almamasını sebebi de budur. Yaş beklemek kesintiden daha iyi olacakdüşüncesiyle hareket edildiğinden bu model konusunda yorum yapmamaktadır. Ancak bu modele gerek kalmadan sadece kanunda ufak bir değişiklikle yaşa takılmadan emekli olmak mümkün. Meclisin randımanlı şekilde işlere koyulması bekleniyor. Teklif ya da tasarı olarak Meclise gelirse bu düzenleme beklemeden geçmesi de söz konusu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP