DOLAR

32,3701

0.15%
EURO

34,9582

-0.33%
ALTIN(gr)

2.324,10

0,21%
BİST 100

%
EYT İçin Çözüm Arayışları Devam Ediyor!

EYT İçin Çözüm Arayışları Devam Ediyor!

EYT ile ilgili güncel çözüm arayışları devam ederken, Finlandiya Modeli tekrar konuşuluyor. Finlandiya modeli nedir? Prim gününü ve hizmet süresi dolduğu halde yaşa takılan milyonlar çözüm beklemeye devam ediyor. Finlandiya modeli Türkiye içi uygun bir yaklaşım olabilir mi? Önceden kazanılmış hak geri dönecek mi?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:24
EYT İçin Çözüm Arayışları Devam Ediyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EYT Sorunu için çözüm Finlandiya’dan geliyor!

Emeklilikte yaşa takılanlar her platform da seslerini duyurmaya devam ediyor. Siyasi arenada tartışılan konuların başında olan konu, yine önceliğini korumaya devam ediyor. Sosyal medya kanalıyla seslerini duyurmaya çalışan EYT kesimi kurdukları parti ile de gündeme geldi. İşin siyasi boyutta anlam kazanması, çözüm arayışlarını hızlandırdı.

Peki Finlandiya Modeli Nedir?

Normal standartları sağlayamayanların erken emeklilikte maaşlarından kesinti yapılmasını öngören bir modeldir.

Emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağlayamayan vatandaşlar için düzenleme yapılmasına devam ediliyor. Finlandiya modeli bu düzenlemeyi kolaylaştıracak gibi gözükse de rafa kaldırılmış ve unutulmuştu. Ancak tekrar gündeme gelmesiyle birlikte EYT mağdurları hareketlendi.

Yaş şartını yerine getiremedikleri sebebiyle emekli olamayanlar geçimlerini sağlamak için çalışma hayatına devam ediyor. Bu yüzden çalıştıkça, emekli aylıklarında düşüş yaşanıyor. Bunun önüne geçmek için yaşa takılanların, yaşa takıldıkları günden bugüne geçen sürelerin, çalıştıkları süre boyunca emekli maaşlarını düşürmemesini sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bu düzenleme ile beraber emeklilikte yaşa takılanlar çalışmaya devam etse bile ya da bir başka deyişle erken emeklilik hakkı tanınmasa da maaşlarının düşmemesi sağlanacak.

Finlandiya Modeli Neyi Sağlıyor ?

Bu modele göre normal yaşında emekli olacak bir kişi ile yaşını doldurmadan emeklilik talep edecek kişi arasında , bağlanacak aylık maaş oranı belli bir yüzde ile düşüyor. Örneğin 60 yaşında emekli olacak bir kişi 58 yaşında emekli olduğunda normal maaşından yüzde 4 daha az maaş alıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP