DOLAR

32,6009

0.37%
EURO

34,7800

0.03%
ALTIN(gr)

2.504,70

0,84%
BİST 100

%
EYT Kapsamında Kimlerin Emekli Olacağı Belli Oldu

EYT Kapsamında Kimlerin Emekli Olacağı Belli Oldu

EYT konusundan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor, konuyla alakalı her ne kadar hükümetten bir açıklama gelmese dahi meclisin yeni yasama dönemine geçmiş olması vatandaş için bir umut ışığı oluyor. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:27
EYT Kapsamında Kimlerin Emekli Olacağı Belli Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konuyla alakalı olumlu bir adım atılırsa kadınlar 20, erkeklerde 25 yıl sigortalı olarak çalışmalıdır, bu şartın dışında 5 bin prim ödeme şartlarının da yerine getirilmesi gerekiyor. Her ne kadar uzun süredir gündem olsa dahi emeklilikte yaşa takılanlar için yeni düzenlemeyle beraber Finlandiye Modeli görüşmelerinin de başlaması gerekiyor, ancak şu an için askıya alındı.

Finlandiye Modeli Nedir?

Beklenen Finlandiye Modeli EYT kapsamında yer alan vatandaşlar için çok uzun süredir görüşülen konular arasında yer alıyor. Çok sık görüşülmese dahi hala bir netlik kazanamadı, üstelik şu an için görüşmeler askıya alındı. EYT’li vatandaşların sabırsızlıkla beklediği Finlandiye modeli ile herkes emekli olabilecek. 4447 sayılı kanuna göre bir vatandaşın emekli olabilmesi için sigortalı çalışma, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını yerine getirilmesi gerekir. Ayrıca 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmiş olmaları da gerekir.

Ancak Finlandiye modelinde işler biraz daha farklıdır, vatandaşlar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerini getirdiler ve sadece yaşlarının gelmesini bekliyorlarsa artık beklemek zorunda kalmayacaklar. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır, her eksik kalan yıl için maaşlardan %4 oranında kesinti yapılır. Hükümet ve siyasi kanatları tarafından her ne kadar uzun süredir konuşuluyor olsa da hala adım atılmadı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP