DOLAR

32,3411

0.18%
EURO

35,1170

-0.2%
ALTIN(gr)

2.238,61

-0,21%
BİST 100

%
Finans Analiz… Kasım Ayı Enflasyon Rakamlarına Genel Bakış
  • Finans 365
  • Finans
  • Finans Analiz… Kasım Ayı Enflasyon Rakamlarına Genel Bakış

Finans Analiz… Kasım Ayı Enflasyon Rakamlarına Genel Bakış

TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı tüketici fiyatı gelişmelerine göre Kasım ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1,44 oranında geriledi. Bu düşüş -0,75 olan piyasa tahmininin üzerinde gerçekleşmiş oldu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
Finans Analiz… Kasım Ayı Enflasyon Rakamlarına Genel Bakış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı tüketici fiyatı gelişmelerine göre Kasım ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 1,44 oranında geriledi. Bu düşüş -0,75 olan piyasa tahmininin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Kasım ayı tüketici fiyat endeksini bir önceki yılın aynı ayı ile kıyasladığımızda ise yıllık enflasyonun yüzde 21,62 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Ekim ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 25,24 idi. Yıllık enflasyon oranında da bir gerileme söz konusu. 407 maddeden oluşan enflasyon sepetindeki harcama kalemlerinden, 38 maddenin fiyatı değişmezken, 261 maddenin fiyatı artmış, 108 maddenin fiyatı ise düşüş göstermiştir. Ekim ayına göre daha olumlu bir tablo var önümüzde ama henüz tam manasıyla genele yayılmış bir fiyat düşüşünden söz edemiyoruz.

Enflasyonu Düşüren Etkenler

Enflasyonla mücadele kapsamında son dönemde yürütülen iki temel politikayı sıkça duymaktayız. Birisi enflasyonla topyekün mücadele, diğeri ise belli sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV indirimleri. Kısaca hatırlatmak gerekirse “Enflasyonla Topyekün Mücadele” programı 9 ekim tarihinde başlatıldı. KDV ve ÖTV indirimleri ise 1 Kasım’dan itibaren yürürlüğe konuldu. Geçen ayki yazımızda “Enflasyonla Topyekün Mücadele” programının Ekim ayında tüketici fiyatlarına pek yansımadığını göstermiştik (TIKLAYINIZ). Acaba Kasım ayında bu programın etkilerini görebildik mi? Ayrıca, ÖTV ve KDV indirimleri tüketici fiyatlarına ne ölçüde yansıdı?

KDV ve ÖTV indirimlerinin ekonomiye olası etkilerini incelediğimiz yazımızda (TIKLAYINIZ) indirimlerin konut, ev eşyası ve ulaştırma ana harcama gruplarının altında yer alan kalemlerde uygulandığını vurgulamıştık. KDV ve ÖTV indirimlerinin etkisi ile enflasyonla topyekün mücadele programının etkisini ayrıştırmak için enflasyon sepetini iki ana alt başlıkta inceledik. Birinci grup KDV ve ÖTV indirimine tabi olan ana harcama bileşenlerinden, ikinci grup ise geriye kalan diğer sektörlerden oluşmaktadır.

Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere ÖTV ve KDV indirimlerinin uygulandığı ana harcama grupları aylık enflasyonu yüzde 1,3 puan düşürücü etkide bulunurken diğer sektörlerin enflasyonu düşürme yönündeki katkısı yalnızca 0,1 puan olarak gerçekleşmiştir. Bu tablo bize KDV ve ÖTV indirimlerinin enflasyona önemli ölçüde olumlu katkı sağladığını gösterirken Enflasyonla Topyekün Mücadele Programının etkisinin oldukça sınırlı kaldığına işaret etmektedir.

Enflasyondaki gerilemenin döviz kurlarındaki düşüşten kaynaklanmış olma ihtimali de oldukça kuvvetli. Kurdaki hareketlerin enflasyona olan etkisini temel mallar kaleminden takip edebiliriz, zira temel mallar kur hareketlerine oldukça duyarlı. Aşağıdaki tabloda da görülebileceği gibi temel mallar grubu Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,55 oranında gerilemiştir. Kur hareketlerine daha az duyarlı olan lokanta ve oteller, haberleşme hizmetleri gibi harcama kalemlerini içeren hizmetler sektörü ise Kasım ayında bir önceki aya göre sınırlı da olsa yüzde 0,03 oranında artış göstermiştir. Bu rakamlar, kurdaki düşüşün enflasyona olumlu katkı yaptığını gösteriyor.

KDV ve ÖTV indirimlerinin yapıldığı harcama bileşenleri ile temel mallar grubu büyük oranda kesişiyor. Bu sebeple, bu grupların eflasyona olumlu katkısının ne kadarı ÖTV ve KDV indiriminden ne kadarı kur hareketlerinden kaynaklandığını ayrıştırmak için daha detaylı alt kalem bazında bir çalışma yapmak gerekiyor.

Özetle, ham analizler Kasım ayı enflasyonuna kur hareketleri ile ÖTV ve KDV indirimlerinin olumlu katkı yaptığını, enflasyonla mücadele programının ise henüz istenilen katkıyı yapmadığını gösteriyor.

Haber Kaynağı: Finans365.com / Kağan Taşlamaz

Her türlü soru görüş ve öneri için kagan.taslamaz@finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP