Güvenli Liman Altın Zorlanıyor! Eylül Ayı Küresel Piyasalar
  • Finans 365
  • Altın
  • Güvenli Liman Altın Zorlanıyor! Eylül Ayı Küresel Piyasalar

Güvenli Liman Altın Zorlanıyor! Eylül Ayı Küresel Piyasalar

Eylül ayının ilk haftasında küresel piyasalar ve altındaki beklentiler. Uluslararası piyasalarda beklenen gelişmeler neler?

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:55
Güvenli Liman Altın Zorlanıyor! Eylül Ayı Küresel Piyasalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eylül ayında ABD ile Çin ticaret müzakereleri için tekrar masaya oturuyor. Bütün bunlar olurken Amerikan ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklendiği gibi %2 büyüdü. Hafta içinde açıklanan diğer ekonomik verilerin de yatırımcıya fazla sürpriz yapmadığını söyleyebiliriz. G-7 toplantısı gelince ortak bir bildirinin yayınlanmadığını söylemek sanırım yeterli olacaktır.

Haftanın ilk işlem gününde ABD ve Kanada piyasaları tatil nedeni ile kapalı olacak. Çin Caixin PMI imalat sanayi endeksi, ABD ISM imalat sanayi endeksinin yanında Avustralya ve Kanada Merkez Bankası toplantıları gündemi oluşturuyor. Buna rağmen her zaman olduğu gibi Çarşamba açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ve Ağustos ayı tarım dışı istihdan verisi ile ABD önem sıralamasında başı çekiyor.

Ham petrol yatırımcısı için aylık olarak yapılan OPEC toplantısı 12 Eylü’de yapılacak. Son gelen verilerde kartelin üretim kısıntısı kararına uyumunun yüzde 140’lara çıktığı konuşuldu. Sonrasında Rusya’nın Temmuz ayı üretiminin yükseldiği haberi ile arz kısıntısı konusundaki iyimserlik kısmen bozuldu. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak bu durumun geçici olduğunu Rusya’nın Opec kararlarına uyacağını ve 12 Eylül aylık toplantısında konunun tekrar konuşulacağını belirtse de talep tarafındaki gelişmeler fiyatlamada önceliğini koruyor.

S&P500 Endeksi Teknik Görünüm

S&P 500 endeksi Çin ile ABD’nin Eylül ayında masa başında ticaret müzakerelerine devam edeceği haberi ile yükseldi. Ancak haftanın son işlem gününde bu iyimserliğin bozulduğunu gördük. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalaması olan 2950 endeks seveiyesi üzerine çıkılmadıkça ABD hisse senedi piyasaları satıcıların kontrolünde olacak diyebiliriz.

ABD Özel Sektör Tahvilleri

10 yıllık tahvil faiz oranları piyasaların devam eden alımları ile 1.44 seviyesine doğru geriledi. Tahvil bono tarafında haftanın geneline yayılan alımlar vardı. Bir başka deyişle tahvil bono piyasası hisse senedi piyasalarının verdiği tepkiyi vermekte zorlandı.Öte yanda ABD’de yüksek getirili özel sektör tahvil oranlarının da resesyon fiyatlaması için geri sayıma başladığı söylenebilir.

Güvenli liman altın zorlanıyor

Piyasaların bir başka güvenli limanı altına gelince her fırsatta yeni alıcılar ile fiyatlarda yaşanan düzeltmenin limitli kaldığını görüyoruz. Teknik görünüm sizin için bir anlam taşıyor ise haftalık grafikte 18 günlük RSI fiyatların aşırı alım bölgesinde olduğunu gösteriyor. Özellikle kaldıraçlı işlemlerde yapılacak yeni alımlarda dikkatli olmakta fayda var.

Sonuç olarak, geçtiğimiz haftaya benzer Çin ile ticaret konusundaki gelişmeler piyasalar üzerinde etkisini sürdürecek. Öte yanda Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve ABD verileri Eylül’de 25 baz puan olan faiz indiriminin yılın geri kalanında devam edip etmeyeceği konusunda önemli görülüyor. Haber akışına hassas bir dönemdeyiz ve küresel piyasalarda risk alma iştahının yerine gelebilmesi ancak ciddiye alınacak ilerlemeler ile mümkün.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP