DOLAR

32,4757

0.19%
EURO

34,5395

0.11%
ALTIN(gr)

2.474,67

-0,33%
BİST 100

%
Güvensiz Ürünleri Toplatma Mecburiyeti Getiriliyor

Güvensiz Ürünleri Toplatma Mecburiyeti Getiriliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sunularak, imalatçıların dağıttığı güvensiz olan ürünlerin hepsinin toplatılması amaçlanıyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:53
Güvensiz Ürünleri Toplatma Mecburiyeti Getiriliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi sunulan Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanun Tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamada tasarının altyapısında kaliteli ve güvenli üretimi hedeflediklerini belirtti. Bu amaçla Avrupa Birliği (AB) temel alınarak hazırlandığını ve “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” ile gerçekleştiğini ifade eden Bakan Zeybekçi son 16 yılda AB’de yenilikler olduğunu vurguladı.

Bakan Zeybekçi, hem AB’nin uyguladığı sistemden geride kalmamak hem de vatandaşın daha güvenli ürünleri kullanmasını sağlamak adına bu değişikliklerin yapılmasının oldukça önem taşıdığını ifade etti. Zeybekçi ifadesinde ihraç edilen ürünlerdeki teknik engeli önlemek için de bu tasarının gerekli olduğunu söyledi.

Zeybekçi açıklamasında “yetkili temsilci”, “ithalatçı” ve “imalatçı” ifadelerinin mevcut mevzuatta “üretici” kategorisinde iken yeni tasarıda ayrı ayrı belirtildiğini söyledi. Bu sayede iktisadi işletmeciler kendi sorumluluk ve aykırılıklarından sorumlu tutulacak ve güncellenen ürünler AB mevzuatına göre uygulanabilir şekle gelecektir. Zeybekçi, “Türk Malı”nın dış pazarda da korunması amacıyla yeni tasarı ile güvensiz ürünler yasaklanırken bunları ihraç eden kişi ya da kurumlara yaptırım uygulanacağını ifade etti.

Güvenli Ürün Satmayan Kurumlara Yaptırım Uygulanacak

Zeybekçi yaptığı açıklamada tasarı yasallaşırsa e-ticaret yoluyla sarışı yapılan güvensiz ürünler için aracılık eden firma ya da yayınlara da yaptırım uygulanarak bu durumu sonlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Tasarı aracılığıyla artık tüm süreç izlenebilecek, imalatçı, satıcı ve aradaki tüm kişiler takip edilerek ürünlerin kimsen alınıp kime satıldığı anlaşılarak güvensiz ürünler ve sorumluları saptanabilecek.

Bu sayede kayıtlı ve yasal olmayan ürünlerin hem üretimi hem de satışı engellenerek halkın daha güvenli ürünler almasının yolu açılacaktır. Sunulan tasarı ile satılan güvensiz ürünler üretici tarafından toplatılmak zorunda. Bu vesile ile de tüketiciler hem güvensiz ürünü kullanmamış hem de maddi kayba uğramamış olacak. Tasarı ile eğer imalatçı güvenli olmayan üründen kaynaklı maddi zarara ya da ölüme sebep olduysa tazminat ödemek zorunda kalacak. Böylece imalatçı güvensiz ürün üretiminden vazgeçerek güvenli ürün üretme konusunda dikkat edecektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP