DOLAR

32,5625

0.02%
EURO

34,8663

-0.08%
ALTIN(gr)

2.433,68

0,17%
BİST 100

%
Vadeli Mevduat , Vadesiz Mevduat ,Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir?

Vadeli Mevduat , Vadesiz Mevduat ,Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir?

Mevduat kelimesi anlam olarak bir bankaya belli bir süre sonunda ya da istenildiğinde çekilmek koşuluyla yatırılan paradır.Bankacılıkta sıkça duyduğumuz  mevduat hesapları  kavramları  birbirine karıştırılan kavramlardır.

ABONE OL
3 Şubat 2022 20:58
Vadeli Mevduat , Vadesiz Mevduat ,Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Mevduat Hesabı açtırmak için yapmanız gereken sadece kimliğiniz ile çalışmak istediğiniz bankanın şubesine gitmek. Hesap açtırmak talebinizi ilettiğiniz ilgili banka çalışanı iletişim bilgilerinizi sisteme girer, kimliğinizi sisteme tanımlayıp Bankacılık Hizmet Sözleşmesine imzalarınızı alarak müşteri numaranızı oluşturur. Günümüzde digitalleşme çok önemli olduğundan bankalar teknolojiyi en etkin ve hızlı hayata geçirerek işlemlerinizi hızlı ve kolay tanımlamaya çalışırlar. Müşteri numarası tanımlandıktan sonra hesap açılışları internet ve şubelerden oldukça hızlı ve kolay yapılır.

Vadesiz Mevduat Hesap Nedir?

Vadesiz Mevduat Hesabı bankacılık işlemlerinin temelini oluşturur. Bireysel ya da tüzel müşterilerin en çok kullandığı hesap türüdür. Faiz uygulanmaz. Vadesiz Mevduat Hesabınızdan 7/24 ATM’lerden para çekip yatırabilir, EFT , havale yapabilirsiniz. Dilediğiniz an para yatırma ve para çekme gibi basit bankacılık işlemlerinizi yapabildiğiniz gibi döviz işlemleri; fatura, kredi kartlarınızın hesaptan ödenmesi için otomatik ödeme talimatı ; aidat ,kira vb. ödemeleriniz için de düzenli ödeme talimatı verebilirsiniz. Çek ,senet ödemesi de yapabildiğiniz hesapların bakiyesi sıfırlansa dahi kapanmaz.

Yabancı para cinsinden açılan Vadesiz Döviz Tevdiat Hesabı (DTH) adı verilir. Her para birimi için ayrı hesap açılmalıdır.

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Vadeli Mevduat Hesabı ; yatırdığınız paranın belli bir süre bankada kalacağı sözünüze karşılık süre sonunda getirisi olan hesaplardır. Getiri paranızın kaldığı zaman ve bankanızın verdiği faiz oranına göre farklılık gösterir. Getiri vade sonunda hesabınızda bulunan miktar üzerinden hesaplanır. Yani yatırdığınız miktardan süre içerinde kısmi para çekebilirsiniz.

Vadeli Mevduat Hesapları vade 1 ay ,3ay ,6 ay ,12 ay olabildiği gibi dilediğiniz gün sayısı ile tanımlanabilir. Vadeli Mevduat Hesabı açtırırken vade sonunda otomatik yenilenmesini ya da yenilenmemesini isteyebilirsiniz.

Faiz Oranları vade gününe göre farklılık gösterir. Vade sonu geldiğinde uygulanan faiz oranları ana paranız üzerinden hesaplanır. Bu tutar brüt tutardır. Elde edilen bir gelir olduğundan bu brüt tutar üzerinden vadeye göre değişen stopaj kesilmektedir.

Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nedir?

Kredili Mevduat Hesabı , vadesiz mevduat ile ilişkilendirilen bir tür kredidir. KMH kısaltmasıyla da bilinen hesap müşterinin kredibilitesi ve talebine göre belirlenen bir limitle, belirli bir faiz oranı ile para çekmeye olanak sağlar. kredili mevduat hesabı ek hesap ,avans hesap ,açık hesap olarak da bilinmektedir.

KMH hesapları bir tür kredi olduğundan bankalar ancak kredi notu iyi olan ya da maaş müşterilerine tanımlama yapmayı tercih ederler.

Hesabınızın limit dahilinde eksiye dönmesi olarak kullanılan Kredili Mevduat Hesabı acil durumlarda kurtarıcı niteliğindedir.

Tahsis edilen limit kullanılmadığı durumlarda ek bir maliyet oluşturmazken faiz oranları yüksek olduğundan acil olmayan durumlarda kullanılmamasında fayda vardır.

Kullanılan miktara faiz günlük uygulandığından en kısa sürede geri ödeme yapılmalıdır. Vade sonunda geri ödeme yapılmadığı takdirde kredi notunuzu olumsuz etkilendiği gibi banka beklemeden yasal işlem başlatıp ilgili bankada bulunan kredi kartlarınızı da blokeli hâle getirebilmektedir.

Finans Uzmanı / Sezen SAYDAM – Finans365.com

NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP